Nederland

Groningse 'weigerwinkelier' verplicht open op zondag: 'Het kost me klauwen met geld'

23 september 2016 17:18 Aangepast: 25 september 2016 19:38
Gerard Platjouw wil zijn Primera niet openen op zondag, maar wordt daartoe gedwongen door de VvE. Beeld © RTL Nieuws

Gerard Platjouw weigert om zijn Primera in Groningen op zondag te openen. Maar de vastgoedbeheerder van het plaatselijke winkelcentrum verplicht hem daartoe. En de rechter is het daarmee eens. "Belachelijk", vindt Platjouw.

In het Groningse winkelcentrum Paddepoel is het één keer per maand koopzondag. En dan moeten mensen bij elke winkel terechtkunnen, vindt de Vereniging van Eigenaren.

'Nauwelijks klanten'

Gerard Platjouw is het daar niet mee eens. Hij wil zijn Primera gesloten houden op zondag. Niet uit religieuze overwegingen, maar simpelweg omdat hij er niet beter van wordt. 

"Ik heb wel personeel dat eventueel op zondag wil werken, maar het levert me niks op", zegt hij. "Sterker: het kost me klauwen met geld. Er zijn nauwelijks klanten op zondag en ik moet wel het personeel betalen. Zo'n zondagmiddag maakt me zo 350 euro lichter. Dat keer twaalf, is op jaarbasis een dure grap."

10.500 euro boete

Maar zijn weigering kwam hem nog duurder te staan. Voor elke zondag dat Platjouw zijn winkel niet opende, kreeg hij een boete van 500 euro opgelegd van de vastgoedbeheerder. Die betaalde hij niet. Het bedrag liep op tot 10.500 euro, waarna de VvE Platjouw voor de rechter sleepte. Tot zijn verbazing werd de VvE in het gelijk gesteld: Platjouw moet de boete betalen en zijn Primera moet open op koopzondag.

Alleen winkeliers die vanwege hun geloofsovertuiging niet open willen, krijgen vrijstelling. Platjouw vindt het krom. "Ik gun iedereen zijn overtuiging, maar dat onderscheid vind ik vreemd. Het zou voor iedereen hetzelfde moeten zijn, we zijn allemaal gelijk."

Hoger beroep

Platjouw gaat nu in beroep tegen de beslissing. Sinds gisteren heeft hij de Tweede Kamer aan zijn kant staan. Een Kamermeerderheid steunde de motie van de SGP om kleine winkeliers de vrijheid te geven om zelf te bepalen of ze op zondag open gaan. Nu is het aan het kabinet om aan die wens tegemoet te komen. Of dat gebeurt is nog maar de vraag. Premier Rutte leek er weinig voor te voelen om als overheid in te grijpen in, wat hij noemde, 'privaatrechtelijke aangelegenheden, zoals huurcontracten.'

Platjouw hoopt desondanks dat de regels snel veranderen. Hij vindt zes dagen per week werken meer dan genoeg. "Ik ben al tien tot twaalf uur per dag met de winkel bezig. Als ik op koopzondag open moet, betekent het dat ik bijna 14 dagen achter elkaar werk. Ik wil ook weleens een dagje vrij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`