Nederland

195 foto's in 195 landen: Nederlandse fotograaf laat het positieve van de wereld zien

©Pepijn Vanthoor

Er is al zoveel slecht nieuws in de wereld. De Nederlandse fotojournalist Jeroen Swolfs (42 jaar) wilde daar positieve verhalen tegenover zetten. Hij was jaren bezig en maakte 195 straatfoto's in 195 landen. De foto's laten volgens hem de mooie eigenschappen van de mens zien.

©Jeroen Swolfs

"Dit zijn dansende Soefi's. Na de gebeden wordt elke vrijdag iedereen uitgenodigd om getuige te zijn van de show op dit zanderige plein. Des te later het wordt, des te mooier het licht op deze religieuze scène is."

©Jeroen Swolfs

"Een prachtig atol, verdwaald in de Stille Oceaan. Hier treffen de bewoners elkaar aan het eind van de dag. Jongens en meisjes spelen volleybal op de landingsbaan. Geen zorgen, er komt maar twee keer per week een vliegtuig en iedereen weet wanneer."

©Jeroen Swolfs

"Dit is een straat waar elk moment een explosie kan plaatsvinden. Ondanks de dreiging gaan de drukke activiteiten op straat altijd door, al raak je nooit gewend aan de voelbare spanning."

©Jeroen Swolfs

"Hier draait alles om toerisme, wat anders? Caribische kleuren en de mooiste zee ter wereld, zoals de bewoners vaak zeggen. Veel mensen hebben twee banen om te overleven. Deze badmeester is ook de evenementenmanager."

©Jeroen Swolfs

"De economie vindt hier ook plaats onder de brug, wat ik door puur toeval ontdekte. Dit is een efficiënte strijkfabriek voor alle leeftijden. Ze werken hard voor een paar euro per dag."

©Jeroen Swolfs

"Er werd heftig gevochten in de hoofdstad Bangui toen ik aankwam. De straten waren zeer onveilig. Vrijwel alle bewoners waren naar het vliegveld gevlucht, meer dan honderdduizend vluchtelingen leefden onder de bescherming van Franse soldaten."

©Jeroen Swolfs

"Kleuren, geloof en trots! De oude Amerikaanse auto en de houding van de mannen die erin zitten! Niemand neemt een loopje met ze, oh nee!"

©Jeroen Swolfs

"Mutanabbi Street, de 1000 jaar oude straat voor boekverkopers in Bagdad waar intellectuelen uit deze historische stad bijeenkomen, werd in 2007 door Al Qaida opgeblazen. Met internationale hulp is de straat gerestaureerd; boeken hebben het gewonnen van geweld."

©Jeroen Swolfs

"Deze Jamaicaanse vrouw straalt veel zelfvertrouwen uit! Het jongetje kijkt als aan de grond genageld toe. Hij zal snel opzij moeten stappen."

©Jeroen Swolfs

"Tijdens onze veel te korte zomers zijn de grachten voor mij het teken van vrijheid, tolerantie, gelijke rechten en ontspanning: alles wat Amsterdam voor mij betekent."

©Jeroen Swolfs

"Mijn idee over ‘de Russen’ veranderde nadat ik deze elegante scène een tijdje had geobserveerd. Haar dat zo roze is als een kers op de taart. Misschien zijn 'de Russen' toch niet zo anders dan wij."

©Jeroen Swolfs

"Dit strand was jarenlang verboden terrein tijdens het regime van extremisten. Tenslotte kreeg de plaatselijke bevolking het weer terug zodat ze konden genieten van de zee en allerlei soorten spellen."

©Jeroen Swolfs

Het fotoproject van Jeroen Swolfs, Streets of the World, is tot en met 30 september te zien in Zaandam. Meer informatie: streetsoftheworld.com of @streetsotworld op Instagram.

Er is al zoveel slecht nieuws in de wereld. De Nederlandse fotojournalist Jeroen Swolfs (42) wilde daar positieve verhalen tegenover zetten. Hij maakte 195 straatfoto's in 195 landen die de mooie eigenschappen van de mens laten zien. Zijn fotoproject Streets of the World (streetsoftheworld.com) is tot en met 30 september te zien in Zaandam.