EditieNL

Google is volwassen! Vijf weetjes over de jarige zoekmachine

27 september 2016 15:01 Aangepast: 28 september 2016 07:58
Hoera, Google is jarig! En dus is de doodle aangepast. Beeld © Google

Het is de bron voor de raarste weetjes en je beste vriend wanneer je snel een route of een vertaling moet vinden: Google. De zoekmachine is vandaag jarig, maar wat weten we eigenlijk over Google?

Wie vandaag naar google.nl (of .com) surft, ziet het meteen: het gekleurde logo van de zoekmachine is versierd met ballonnen en slingers, om aan te geven dat Google vandaag de volwassen leeftijd heeft bereikt. In die 18 jaar is Google uitgegroeid tot een trouwe hulp voor mensen wereldwijd, of het nu is bij het zoeken van de snelste route of bij het schrijven van schoolopdrachten. 

Toch zullen er maar weinig mensen zijn die het verhaal van Google googelen, en dat terwijl er genoeg bijzondere kanten aan het Amerikaanse techbedrijf zitten.

1. Happy birthday...of niet?

Google mag dan vandaag een feestje vieren, er bestaat veel verwarring over de werkelijke datum waarop de zoekmachine een jaartje ouder wordt. Sterker nog, Google is misschien zelfs een jaar ouder dan we denken. Dat zit zo: de domeinnaam Google.com werd geregistreerd op 15 september 1997, wat betekent dat de website krap twee weken geleden al 19 is geworden. 

Op 7 september 1998, een jaar later dus, werd Google officieel een bedrijf. Door de jaren heen heeft Google haar verjaardag daarom op verschillende dagen gevierd, vaak zelfs gedurende de hele maand september. Sinds een paar jaar wordt 27 september dus als verjaardag aangehouden.

2. 'Google het even' 

Je weet pas echt dat je het gemaakt hebt, op het moment dat je merknaam een werkwoord is geworden. Tegenwoordig roepen we bij elke vraag 'google het even', zelfs als we dat op zoekmachines als Bing of Yahoo doen. Daar is Google echter niet zo blij mee. "We zijn blij dat mensen meteen aan ons denken als ze iets opzoeken op internet, maar we hebben ook een merk te beschermen", schreef Google al tien jaar geleden op haar blog. "Dus alsjeblieft, gebruik het werkwoord 'googelen' alleen als je dat ook op onze website doet." 

3. Foutje, bedankt

De merknaam Google wordt dus te pas en te onpas gebruikt, maar eigenlijk moest het miljoenenbedrijf een heel andere naam krijgen. Oprichters Larry Page en Sergey Brinn wilden hun bedrijf Googol noemen, een woord dat ooit bedacht werd door Milton Sirotta, het neefje van de Amerikaanse wiskundige Edward Kasner. Googol is het woord voor een 1 met honderd nullen, een perfect symbool voor een website dat toegang tot een oneindige stroom informatie biedt.

Helaas lette Page in 1997 niet helemaal op bij het registreren van de site, en zo zat het duo ineens met de domeinnaam Google.com. Omdat Googol.com inmiddels al in gebruik was, besloten de oprichters dan maar door te gaan als Google.

4. Gelukkigste werknemers

Inmiddels heeft Google kantoren over heel de wereld, met het 'Googleplex' in het Californische Mountainview als hoofdkantoor. De ruim 60.000 vaste werknemers van het techbedrijf worden regelmatig genoemd als de gelukkigste ter wereld, en dat is niet voor niets. Zo heeft elk kantoor verschillende ruimtes waar werknemers in kunnen gamen, slapen of zelfs een massage kunnen krijgen. De reden is simpel: een gelukkige werknemer presteert beter en daarom wil het miljardenbedrijf er alles aan doen haar werknemers fris en blij te houden.

Daarnaast wordt het gemiddelde salaris van 70.000 dollar per jaar gewoon doorbetaald wanneer een werknemer overlijdt. De partners van de werknemer krijgen tot tien jaar na zijn of haar overlijden 50 procent van het salaris uitgekeerd. En daar stopt het niet, ook de kinderen van de overleden werknemer worden onderhouden tot ze volwassen zijn.

5. Geen Google, geen internetverkeer

Met alles wat we met behulp van Google opzoeken, kunnen we ons bijna geen leven meer voorstellen zonder de zoekmachine. Dat is natuurlijk een beetje overdreven, maar in 2013 zag de wereld even hoe afhankelijk die is van Google. Op 19 augustus van dat jaar lag Google er vijf minuten lang uit. Het gevolg: het totale internetverkeer nam in die 5 minuten met ruim 40 procent af. 

Meer op rtlnieuws.nl

`