Nederland

Massaal protest tegen Belgische kerncentrales: menselijk lint van 90 kilometer

25 juni 2017 16:15 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Betogers vormen een 90 kilometer lang lint. Beeld © ANP

Duizenden mensen hebben gedemonstreerd voor het sluiten van de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel. De Nederlandse, Duitse en Belgische betogers maken zich zorgen over de veiligheid van de centrales, die beide in een grensgebied staan.

De betogers maken deel uit van een veel grotere groep demonstranten. Samen vormden ze een 90 kilometer lange menselijke ketting tussen het Duitse Aken en het Belgische Tihange. Hand in hand vormden vele duizenden mensen een lang lint.

'Limburg ontruimen'

Onlangs zijn bij een inspectie van de kerncentrales ruim zeventig nieuwe scheurtjes in reactorvaten ontdekt, die het risico van barsten bij temperatuurverschillen zouden kunnen vergroten. De Nederlandse actiegroep Wise waarschuwt dat dit tot een kernsmelting zou kunnen leiden, 'waarna je heel Limburg kunt ontruimen'.

ZIE OOK: Incidenten met kerncentrales vlak over de grens: hoe gevaarlijk is het?

Veel mensen in de omgeving zijn bang en besloten letterlijk de handen ineen te slaan. Eijsden werd overstroomd door mensen uit de regio Aken. Bussen vol kwamen ze naar het dorpje, met name om de gaten die dreigden te vallen naar en over de grens op te vullen. "We willen een signaal afgeven, ook voor onze kinderen'', vertelt Kai Euscheid uit Aken. "Aken ligt 60 kilometer van Tihange. Als daar iets gebeurt, is Aken verloren'', zegt Claus Brülls. 

'Wij maken ons zorgen'

Ook Mirjam Huismans en Cor Creuvels doen mee aan de betoging. Ze wonen in Caestert, vlakbij de Belgische grens. "Tihange ligt hier echt dichtbij. Wij maken ons zorgen'', zegt een van hen. "Eijsden ligt onder de rook van Tihange, als daar iets gebeurt...'' 

Ook de kerncentrale bij het Belgische Doel heeft geregeld problemen. Die centrale ligt bij de haven van Antwerpen, vlak over de grens bij Zeeuws-Vlaanderen.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`