Nederland

Poolse Karina strijdt voor abortus: 'Elke verkrachte vrouw moet dat recht hebben'

03 oktober 2016 13:40 Aangepast: 03 oktober 2016 16:07
Karina Chrzan: 'Elke vrouw moet het recht hebben te beslissen wat ze wil.'

Een vrouw die door verkrachting zwanger wordt, moet abortus kunnen plegen. In Polen, het geboorteland van de Amsterdamse Karina Chrzan, is dat straks misschien niet meer mogelijk. "Ik moet daar tegen strijden."

Karina studeert economie in Amsterdam. Haar ouders zijn Pools en daarom zit ze nu een paar maanden in Warschau. Niet alleen om haar ouders te bezoeken, maar ook met een bepaald doel: ze wil voorkomen dat een wet in Polen wordt ingevoerd die abortus verbiedt. Daarom gaat ze vandaag de straat op. Om met vele andere vrouwen te demonstreren tegen de komst van deze nieuwe wet.

Wat zijn de regels als het om abortus gaat nu?

"Abortus in Polen is verboden, maar er waren altijd uitzonderingen. Zo mochten vrouwen die verkracht waren bijvoorbeeld wel abortus plegen. Of als de moeder in levensgevaar kwam. Ook dan mocht abortus."

Wat gaat er veranderen?

"Er is nu een nieuwe regering aan de macht gekomen die streng-conservatief is. En heel erg aan de kerk hangt. Als het aan die regering ligt, wordt abortus te allen tijde verboden."

Wat vind je ervan?

"Een vreselijk idee. Ik vind dat elke vrouw het recht moet hebben om te beslissen wat ze wil. En heel veel vrouwen met mij willen dat."

Hoe groot is de kans dat de wet doorgaat?

"Het plan moet nog door de Eerste Kamer. Het hoeft dus niet zover te komen. Maar dat het plan er ligt, is voor mij genoeg reden om te protesteren. Vrouwen die zich niet aan de regels houden, hangt zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd. Dat kan toch niet waar zijn?"

Ken je Poolse vrouwen die abortus willen plegen en dat niet konden?

"Niet persoonlijk. Maar er zijn wel veel bekende Poolse vrouwen, zoals actrices of fotomodellen, die nu in de media openlijk vertellen over hun abortus, en zeggen waarom het belangrijk is dat dit recht blijft bestaan."

Het land staat op z'n kop?

"Zeg dat wel, ja. De Poolse straten kleuren zwart vandaag. Heel veel vrouwen willen de straat op en laten zien dat deze abortuswet er niet moet komen. Duizenden vrouwen gaan niet naar hun werk vandaag. Winkels zijn gesloten. Dit is echt een groot ding."

Wat is je doel?

"Ik wil eigenlijk dat Poolse vrouwen het recht hebben om zelf te beslissen over hun lijf. Daarom doe ik mee. Ik wil een signaal afgeven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore