EditieNL

De muggen komen eraan! 6 tips om de plaag te overleven

26 juni 2017 15:12 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty

De buien van het afgelopen weekend en het aanhoudende warme weer zijn de ideale voedingsbodem voor muggen. Maar hoe zorg jij ervoor dat je 's nachts niet gebeten wordt? 6 tips van muggendeskundige Sander Koenraadt van de Wageningen University.

De muggenradar slaat flink uit de komende dagen. Vooral in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland zijn muggenhaters aan de beurt

Entomoloog Sander Koenraadt van Wageningen University bestudeert muggen die besmettelijke ziekten zoals malaria overdragen. Hij weet dus bij uitstek hoe je je in de slaapkamer moet wapenen tegen de mug. 

1. Slaap onder een klamboe. Koenraadt: "De meest simpele manier om je te wapenen tegen muggen is ze simpelweg buiten de deur houden. Dit kun je doen door onder een klamboe te slapen. Dat doe ik zelf ook." 

2. Zet een hor voor je raam.  "Als je het niet prettig vindt om onder een net te slapen, dan kun je ervoor kiezen om een hor voor je raam te zetten. Dit houdt de vliegen ook buiten."

3. Zet een ventilator aan. "Een ventilator die 's nachts in je gezicht blaast, is minder comfortabel dan een hor of een klamboe. Maar muggen kunnen hier vaak niet tegenin vliegen om je te steken."

4. Gebruik DEET. "Dit is zeker een effectief middel om muggen van je af te houden. Het houdt ze een aantal uren uit de buurt. Sommige mensen vinden het niet prettig, omdat het chemisch ruikt. Maar voor zover bekend zijn er geen neveneffecten."

5. Geen plasjes in bloempotten en gieters. "De meest voorkomende mug is de huissteekmug die bij ons in de buurt leeft. Die broedt in de kleine plasjes en bloempotjes. Als je die leeghoudt, heb je minder muggen in de buurt." 

6. Gebruik een muggenval.  "Je hebt heel veel verschillende muggenvallen op de markt. Als ze eenmaal binnen zijn dan is dit een goede optie.

Fabeltjes

Volgens Koenraadt bestaan er ook veel fabeltjes over het bestrijden van muggen. "Muggen bestrijden met een hoge pieptoon werkt niet. Dat is wetenschappelijk zo bewezen. Maar je hebt inmiddels een heel oerwoud aan producten die op deze manier claimt muggen te bestrijden." 

"Een andere fabel is het slikken van Vitamine B. (je zou hier anders van gaat ruiken en hiermee onaantrekkelijk worden voor muggen). Maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden."

Kruidenmiddeltjes dan? Zo staat op de website omaweetraad.nl dat citroensap op je kussen stekende muggen weg kan houden. Koenraadts: "Dergelijke middeltjes kunnen wel werken, maar doen dit lang niet zo krachtig als DEET." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore