Nederland

Oudere bestuurder gevaarlijk? 'Meer geduld dan opgefokte leaserijder'

06 oktober 2016 17:12 Aangepast: 06 oktober 2016 17:26
(Archieffoto) Beeld © Getty

Er zijn steeds meer 75-plussers met een rijbewijs. Vormen ze een gevaar op de weg? We vroegen het onze lezers op Facebook. 'Mijn opa reed zo via een verhoogd tussenstuk een fietspad op. Zegt ie, helemaal beduusd: die verhoging hebben ze daar vorige week pas neergelegd. Nou, die ligt er al zeker 25 jaar.'

Onze lezers zijn verdeeld – en misschien hangt hun reactie ook wel een beetje samen met hun leeftijd. Er is opmerkelijk veel begrip voor de oudere automobilist. "Mijn vader van 78 heeft écht meer geduld in het verkeer dan opgefokte leaserijders", schrijft Wilfred van Beneden. Als ze zijn goedgekeurd of, mocht dat nodig zijn, een rijvaardigheidstest hebben doorstaan, zou de leeftijd van de bestuurder niet mogen uitmaken, vindt hij.

Toeterende idioot

Geduld: dat blijkt in het verkeer de cruciale eigenschap. "Mijn moeder van 90 rijdt prima", zegt Jolie Bakkum. "Het probleem is vaak de automobilist die erachter rijdt. Zij rijdt keurig 50, maar de achterligger vindt dat te langzaam en gaat er dicht achter rijden. Hierdoor kan ze nerveus worden en fouten maken. Hetzelfde bij een kruispunt: zij doet er iets langer over, maar het gaat wel veilig. Dan gaat zo'n idioot erachter toeteren omdat ze misschien een kans voorbij laat gaan."

Sinds 2014 moeten automobilisten boven de 75 zich om de vijf jaar laten keuren. Maar die keuring is vaak een wassen neus, schrijven sommige lezers. "Mijn opa was flink aan het dementeren en wij waren zielsgelukkig dat hij gekeurd moest worden, omdat we ervan overtuigd waren dat hij zou worden afgekeurd", schrijft Chantal Reinders. "Hij werd helaas goedgekeurd."

Door de keuring praten

De vader van Franca van der Horst wist zich 'heel eenvoudig door de keuring te praten', schrijft ze. "Alleen bewegen, dus bijvoorbeeld over zijn schouder kijken, kon hij toch écht niet meer." Zijn kinderen zijn er jarenlang bang voor geweest 'dat er op een dag een politieagent op de stoep zou staan'.

Verwarring speelt sommige ouderen geregeld parten, merkt een lezer die zich op Facebook Jeem Vbkm noemt. "Mijn opa, toen 69, reed zo via een verhoogd tussenstuk een fietspad op. Helemaal beduusd zegt ie: dat hebben ze dan van de week pas neergelegd, vorige week lag het er écht niet! Let wel, dat fietspad ligt daar al 25 jaar."

Opa reed in Almere op de busbaan 'en vond het frappant dat het zo rustig was op de weg', schrijft Jeem. "En op de snelweg reed hij in zijn 3, maar schakelen hoefde hij niet: hij was immers beroepschauffeur geweest en luisterde naar de motor."

'Ligt niet aan de leeftijd'

Pauline Nieuwenbroek breekt een lans voor de oudere bestuurder. "Ik denk dat het niet zozeer aan de leeftijd ligt. Er zijn ook mensen die onder invloed van alcohol of drugs gaan rijden, of mensen die psychische problemen hebben. Dat is levensgevaarlijk, daar zou ook veel beter op gecontroleerd moeten worden."

En inderdaad, fouten maken we allemaal. "Kijk eerst eens naar de snotneuzen die net hun rijbewijs hebben en denken dat zij De Chauffeur zijn", zegt Gerrit Reinders. "Nou, dan schrik je je toch echt te pletter, hoor."

Frans Rahms Sr. schrijft: "Ik ben 75 jaar en heb meer dan 55 jaar op de weg gezeten. Er waren jaren bij dat ik meer dan 100.000 kilometer reed. Mijn ervaring is dat ouderen voorzichtig rijden en soms wel te zacht. Maar ook dat de jonkies veel te ongeduldig zijn."

Rekening houden met ouderen

Vera Madeira slaat de spijker op zijn kop: als we willen dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig blijven, is autorijden één van die zaken die belangrijk zijn. "We zullen goed moeten nadenken hoe we samen met de senioren het autorijden zo veilig mogelijk kunnen voortzetten." Gewoon rekening houden met de ouderen, zegt ook Sylvia Hazenberg: "Anders zou je de ouderen isoleren en kunnen ze nergens naartoe."

Een andere oplossing: "Ze moeten 65-plussers tegen een kleine vergoeding gratis laten reizen na 9 uur. Gevolg: minder ongelukken en minder auto's op de weg", schrijft Aad Rolloos. Pak je ouderen hun rijbewijs af, vindt Gerrie Scheepers, dan moet je ze ook taxivervoer aanbieden.

"Mijn opa, toen rond de 70, reed eens door het rode licht", schrijft Anita van Heumen-Barends. "Toen mijn oma hem erop attent maakte, reed hij achteruit en ging er weer voor staan. Omkeren op de snelweg was ook geen probleem voor hem. Ik heb doodsangsten uitgestaan. Gelukkig hebben ze kort daarna zijn rijbewijs ingenomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore