Nederland

Nauwelijks donoren in Biblebelt en achterstandswijken

07 oktober 2016 16:01 Aangepast: 07 oktober 2016 16:41
Beeld © ANP

Een kwart van de Nederlanders is bereid organen te doneren. Maar de verschillen per regio zijn enorm. Zo is het percentage donoren in de Biblebelt en diverse achterstandswijken in Den Haag en Rotterdam veel lager dan gemiddeld.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die door Buurtfacts zijn geanalyseerd. Per postcode is nu inzichtelijk gemaakt hoeveel mensen geregistreerd zijn als donor.

Weinig donoren in achterstandswijken

​De buurten in Nederland met het laagste percentage donoren zijn te vinden in Den Haag en Rotterdam. Overigens is het percentage inwoners dat heeft aangegeven geen organen te willen doneren, er ook laag. 

Buurten (+1000 inwoners) met laagste percentage donoren:

  1. Omgeving Kempstraat, (postcode 2572), Den Haag, 2 procent donor
  2. Schildersbuurt-West en Groente- en Fruitmarkt, (postcode 2525), Den Haag, 3 procent donor
  3. Omgeving Nieuw-Mathenesse, (postcode 3029), Rotterdam, 4 procent donor

Hoe meer SGP-stemmers, hoe minder donoren

Een andere regio waar weinig donoren zijn, is de zogeheten Biblebelt. In gemeenten met relatief veel bevindelijk gereformeerde inwoners, zoals Urk en Staphorst, is het percentage mensen dat als keuze 'nee' heeft vastgelegd het hoogst.  

Dat blijkt ook als de donorregistraties naast politieke voorkeur per gemeente worden gelegd. Waar veel mensen op de SGP stemmen, is het aantal donoren laag. In gemeenten waar relatief veel SP-stemmers wonen, zijn de inwoners juist vaker wél donor.

Percentage donoren per postcode

Meeste donoren in Goirle en studentensteden

Wanneer we kijken naar het hoogste percentage donoren per gemeente, scoort de Brabantse gemeente Goirle het beste. Ruim 1 op de 3 inwoners (36 procent) is er donor. Op buurtniveau wordt Goirle geklopt: in verschillende buurten in de studentensteden Amsterdam, Utrecht en Nijmegen ligt het percentage donoren nog hoger.

Buurten (+1000 inwoners) met hoogste percentage donoren:

  1. Omgeving Spaklerweg/Wenkenbachweg (postcode 1096), Amsterdam, 50 procent donor
  2. Blauwkapel en Voordorp, (postcode 3573), Utrecht, 45 procent donor
  3. Bottendaal, (postcode 6512), Nijmegen, 43 procent donor

Keuze laten aan naasten

Eén op de twintig Nederlanders laat de keuze om wel of niet te doneren over aan familie of vrienden. Twentenaren, Brabanders en Volendammers doen dat aanmerkelijk vaker. In diverse wijken en dorpen geldt dat voor één op de tien inwoners.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zoveel donoren wonen er in jouw buurt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore