Nederland

Cruijff deed 't weer: 5 typische uitspraken uit zijn autobiografie

07 oktober 2016 16:15 Aangepast: 08 oktober 2016 09:41
Beeld © ANP

De net verschenen autobiografie van Johan Cruijff staat vol Cruijffiaanse uitspraken. Maar kunnen die 'ieder nadeel heb z'n voordeel' evenaren? We vroegen het een taalexpert.

"Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.'' "Je gaat het pas zien als je het doorhebt.'' Zomaar wat typische, inmiddels befaamde uitspraken van Johan Cruijff. Schreef de wereldberoemde voetballer en trainer net zo typisch als hij praat?

"Cruijffs schrijfstijl in zijn boek is wat kinderachtig: hij maakt korte zinnetjes", zegt Marc van Oostendorp. "Maar er zitten ook mooie uitspraken in." Van Oostendorp is taalkundige bij het Meertens Instituut en spitte op verzoek van RTL Nieuws de autobiografie door die gisteren werd gepresenteerd. Een selectie van Cruijffiaanse pareltjes:  

"Je bent net zo lang gestoord tot je een genie bent"

Spoileralert: dit is de laatste zin van het allerlaatste hoofdstuk uit het boek. "Hiermee geeft Cruijff aan dat mensen je vaak voor gek verklaren, tot je iets goeds doet; dan is alles wat je zegt opeens heilig." Die boodschap zit volgens Van Oostendorp ook in Cruijffs boek zelf: "Ik had het nooit gelezen als het niet door een van de beste voetballers ter wereld was geschreven. Je moet eerst iets bereikt hebben in het leven." 

"Ik kan alleen als top denken"

"Cruijff legt hier uit dat hij niet iets op laag niveau kan doen." Grammaticaal is de zin allesbehalve correct, stelt Van Oostendorp. "Maar ik vind dat niet storend. Sterker: ik had gewild dat het boek van Cruijff nóg meer van dit soort ongrammaticale zinnen bevatte. Dat past bij Cruijff. Maar wie schrijft, is bedachtzamer: daarom staan er niet veel fouten in. Ik denk dat het boek leuker was geweest als iemand Cruijff had horen praten en letterlijk zijn woorden op had geschreven."

"Om de bal één keer perfect te spelen, moet je die eerst 100 duizend keer hebben geraakt"

Wat Van Oostendorp opvalt: dit soort zinnen komen vaker voor in Cruijffs boek. "Van die uitspraken die over voetbal gaan, maar die je ook op het hele leven kunt betrekken." Volgens de taalkundige bedoelt Cruijff hiermee dat dingen soms heel simpel lijken, maar dat is alleen zo omdat iemand het heel vaak heeft gedaan. "De algemene levensles die ik hier uit haal: oefenen, oefenen, oefenen."

"Je doet altijd wat je ziet en nooit wat je niet ziet"

Een 'typische Cruijffiaanse onduidelijkheid', zo noemt Oostendorp deze uitspraak. "Ik moest erom lachen. Hij heeft het hier over het totaalvoetbal, waarmee zijn team in de jaren '70 beroemd werd. Maar je kunt het ook weer op het hele leven toepassen: problemen die je niet ziet, daar dóé je ook niets aan. De les van Cruijff: je moet goed opletten, alle kanten op kijken, er kan altijd wel weer ergens een probleem zijn."

"Al dat praten, ik heb het nooit als een last gezien of als vermoeiend ervaren"

"Dit vond ik ook zo'n mooie: voor iemand die een heel leven lang commentaar heeft gegeven is het een mooie samenvatting. En met al dat gepraat heeft hij vijanden gemaakt, maar ook veel vrienden. Ik heb er als taalkundige in ieder geval van genoten, en ik denk met mij heel veel anderen ook."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore