Monument voor Tommy-Boy

Stoplicht speelt muziek overleden Tommy-Boy zodat je blijft wachten

27 juni 2017 08:06 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De vader van Tommy-Boy, Michael Kulkens, voor de klas met het prototype van de Play Attention. Beeld © Facebook / Tom Sibma

Wat kun je doen tegen al die fietsers die meer met hun telefoon bezig zijn dan met het verkeer? Twee studenten bedachten een verkeerslicht dat op een mooie, maar ook harde manier wijst op de gevaren.

Fietsers en voetgangers in Rotterdam, op de Coolsingel, hebben 'm waarschijnlijk al gezien: de Play Attention.

Het ziet eruit als een normaal verkeerslicht voor fietsers, maar dan met een lcd-schermpje erboven:

Thumbnail

"Druk op de knop voor het volgende nummer", staat er op het display. Het blijkt een verkeerslicht waar muziek uit komt. Leuke tijdsbesteding als je toch voor rood licht moet wachten.

Maar je krijgt er weinig van mee als je met je telefoon bezig bent. Dan let je niet zo goed op. Bijvoorbeeld als je appjes stuurt naar vrienden, of bezig bent met het samenstellen van je favoriete muziek op Spotify. Dat laatste was de 13-jarige Tommy-Boy Kulkens aan het doen toen hij twee jaar geleden in Bussum een provinciale weg overstak. Een automobilist kon niet meer op tijd remmen.

Tommy-Boy

"Tommy-Boy Kulkens (13) overleed op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist", staat verder op het display. Het is een mooie, maar ook harde manier om fietsers duidelijk te maken dat je op de fiets maar beter van je telefoon af kan blijven. Een monument en waarschuwing in één.

ZIE OOK: Vader omgekomen Tommy-Boy: 'Doe het niet, blijf van je telefoon af op de fiets'

Thumbnail

Het verkeerslicht, dat vandaag officieel in gebruik wordt genomen, is een idee van twee studenten aan de Rotterdamse kunstacademie Willem de Koning. Een half jaar geleden namen zij contact op met de vader van Tommy-Boy, Michael Kulkens. "Zij hadden de opdracht om een artiest te eren die net overleden was", zegt Michael.

Tommy-Boy was natuurlijk geen wereldberoemde artiest, toch bleven ze aan zijn zoon denken. Michael vond het een mooi idee. "Mijn zoon wilde ook beroemd worden met muziek."

Prijs

Als het verkeerslicht op rood springt, begint de muziek te spelen. De boodschap: stóp nou eens voor dat rode licht. Volgens Michael blijven mensen inderdaad wachten. De studenten wonnen er een prijs voor.

En de gemeente Rotterdam is enthousiast. "We zijn heel erg bezig om fietsen in de stad aantrekkelijker te maken. Daarnaast vinden we verkeersveiligheid belangrijk. Dit kunstwerk is precies op het snijvlak van beiden", zegt een woordvoerder. De bedoeling is om het verkeerslicht naar verloop van tijd ook naar andere delen van de stad te verplaatsen.

Meer gemeentes hebben interesse. Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook Hilversum, vlakbij de plek van het fatale ongeluk. 

Leerlingen onder de indruk

Of zo'n stoplicht gaat helpen? Het zorgt voor bewustwording. Michael is daar zelf ook hard mee bezig. Hij heeft al voor honderden klassen gestaan. Leerlingen zijn onder de indruk van zijn verhaal over het ongeluk. Hij hoopt dat hij daardoor veel ellende heeft weten te voorkomen.

Zo kun je gevaarlijk gedrag in het verkeer voorkomen

Volgens het SWOV, een bureau dat wetenschappelijk onderzoek doet naar verkeersveiligheid, zijn er drie mogelijkheden om gedrag te beïnvloeden:

1. Voorlichting 

Educatie en voorlichting kunnen bijdragen aan het besef dat telefoongebruik gevaarlijk is. Michael, de vader van Tommy-Boy, is daar zelf ook mee bezig. Maar: angstaanjagende en confronterende voorlichting heeft niet altijd het gewenste effect. Als we met een dreiging of angst worden geconfronteerd, bijvoorbeeld met een heftige commercial, willen we die dreiging of die angst verminderen. Dan kan het voorkomen dat je op deze manier reageert:

  • ontkenning (‘Het is niet waar’)
  • ridiculisering (‘Belachelijke spot!’)
  • neutralisering (‘Het overkomt mij toch niet’)
  • minimalisering (‘Allemaal zwaar overdreven!’)

2. Techniek

Er zijn apps in ontwikkeling die bepaalde functies van de smartphone uitzetten, zodra je je op een bepaalde snelheid verplaatst. Ook het verkeerslicht in Rotterdam is zo'n technische vinding die het gedrag kan beïnvloeden. Over het effect is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan.

3. Verbieden 

Het is in Nederland niet verboden om tijdens het fietsen of lopen de telefoon te bedienen. Minister Melanie Schultz van Verkeer is wel met wetgeving bezig om dit verbod erdoor te krijgen. Als het verbod er komt, dan moet er op gehandhaafd worden. Anders heeft verbieden weinig zin.

Michael beseft dat een telefoon een enorme aantrekkingskracht heeft. Ieder berichtje dat we op onze telefoons krijgen, zorgt voor een dopamineshotje. Een gelukshormoon dat ook zijn werk doet tijdens seks en sporten.

Het lukt Michael zelf ook al bijna niet om zijn telefoon te negeren in het verkeer, als een berichtje binnenkomt. "We kunnen die telefoon gewoon niet meer wegdenken." Niemand heeft dé oplossing. "Het enige wat je kunt doen is een publiekscampagne zoals de BOB-campagne. En dan blijven herhalen, herhalen, herhalen", denkt hij. In combinatie met een verbod en wat technische hulpmiddelen. Maar dan nog. "Je hebt altijd 20 procent die het blijft doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore