Nederland

'Hooligans vechten in het geheim met elkaar in bossen en weilanden'

09 oktober 2016 22:18 Aangepast: 09 oktober 2016 22:44

Hooligans van onder meer Feyenoord, Fortuna Sittard en het Belgische Standard Luik ontmoeten elkaar geregeld op het platteland of in bossen voor knokpartijen. In het geheim hebben de laatste jaren tientallen van deze freefights plaatsgevonden. De politie noemt het onacceptabel.

Dat meldt Nieuwsuur. De vechtersbazen kiezen er voor weg te blijven van de camera's in en rond voetbalstadions. Onder het motto 'minimale pakkans, maximale confrontatie' kiest de harde kern voor plekken in de natuur. Voetbalhooligans willen weinig kwijt over de freefights, maar ontkennen niet dat ze plaatsvinden.

Leiders harde kern

Frank Paauw, die in de Raad van Korpschefs de portefeuille voetbal voor zijn rekening neemt, weet dat de vechtpartijen vaak plaatsvinden. Er wordt gevochten met blote handen en zonder wapens. Het gebeurt op plekken waar niemand het merkt.

Begin dit jaar kondigde Paauw aan dossiers te gaan aanleggen van de leiders van de harde kern, om ze harder aan te kunnen aanpakken. De politie wil ook ingrijpen om te voorkomen dat de 'professionele' vechtersbazen in stadions of op feesten opduiken.

Goede uitlaatklep

Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen is niet per se tegen dit soort gevechten. "Zo'n weiland waar ze niemand lastigvallen en niks kapot kunnen maken is eigenlijk een heel goede oplossing'', zegt hij tegen Nieuwsuur. Derksen noemt de freefights een goede uitlaatklep.

De leeftijdsgrens moet volgens de hoogleraar van de Radboud Universiteit in Nijmegen dan wel achttien jaar zijn. Ook vindt hij dat wie gewond raakt bij de freefights zélf moet opdraaien voor de ziekenhuiskosten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tientallen gewonden na veldslag hooligans in Marseille

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore