EditieNL

Papa speelt, mama schrobt: vaders genieten meer van ouderschap

10 oktober 2016 13:31 Aangepast: 10 oktober 2016 16:32
Archieffoto Beeld © IStock

Vaders doen thuis vooral de leuke dingen met de kinderen, waardoor ze meer plezier beleven aan het ouderschap. Veel moeders wisten het misschien al langer, maar nu hebben Amerikaanse onderzoekers het wetenschappelijk vastgesteld.

Moeders zouden zich veel drukker maken om praktische dingen zoals het huishouden en wassen draaien. Vaders doen vaak leuke dingen zoals spelletjes met hun kinderen. Ook zouden ze er bijna nooit alleen voor staan als ze met hun kinderen zijn. Het onderzoek is gepubliceerd in American Sociological Review.

Stress

Opvoeddeskundige Krista Okma denkt dat dit ook geldt voor Nederlandse ouders: "Uit onderzoek blijkt dat beide ouders stress ervaren. Maar bij vrouwen zie je veel dat ze het moeilijk vinden om de verschillende rollen te combineren, de perfecte moeder zijn en een geweldige carrière hebben."

Moeders zouden ’s nachts ook vaker worden gewekt door hun kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat de slaap van vaders veel minder vaak wordt verstoord dan die van moeders. Volgens Okma is dat logisch: "Moeders zijn responsiever en kinderen roepen de ouder die het snelst reageert."

Huishouden

Aan het huishouden zijn moeders ook meer tijd kwijt dan vaders. "Ondanks dat vrouwen steeds vaker carrière maken, is gebleken dat ze nog steeds meer doen thuis dan mannen."

Vaders zouden wel meer willen helpen, maar daar is volgens Okma weinig ruimte voor: "Wanneer een man parttime gaat werken, dalen zijn carrièrekansen enorm."

Verlofregeling

De oplossing ligt volgens Okma bij aangepaste verlofregelingen: "Vaders kunnen nu maar heel kort met vaderschapsverlof. Er moet een regeling komen die niet gebonden is aan het geslacht van de ouder."

Dat moeders meer doen dan vaders zit in onze cultuur: "Op basisscholen vragen directeuren vaak naar moeders om te helpen bij dingen als luizenpluizen. Waarom alleen de moeders en niet de vaders? Na een toneelstuk hoor je ook vaak: 'bedankt aan alle moeders'." 

Parttime

Toch vindt Okma niet dat mannen massaal parttime zouden moeten gaan werken om meer tijd te maken voor hun kinderen:"“Dat moeten mensen echt zelf weten, maar het zou helpen als werkgevers wat flexibeler met ouderschap zouden omgaan." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore