Nederland

Test het zelf: kun jij het inburgeringsexamen halen?

12 oktober 2016 04:17 Aangepast: 12 oktober 2016 13:59
Archieffoto. Beeld © ANP

Meer dan de helft van de nieuwkomers in Nederland haalt het inburgeringsexamen niet. Maar hoe moeilijk is dat examen eigenlijk en hoe zien de vragen eruit?

Nog steeds slagen veel nieuwkomers niet voor hun inburgeringsexamen, schrijft minister Asscher (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Het percentage geslaagden steeg wel, namelijk van 32 procent in april naar 49 procent in oktober.

Hoe ziet het examen eruit?

Het inburgeringsexamen bestaat uit deze vijf onderdelen. Bij elk onderdeel staat een voorbeeldexamen, zodat je het zelf kunt proberen.

  • Een onderdeel is 'schrijven', waarbij de inburgeraar korte brieven moet schrijven en een formulier moet invullen. Doe het voorbeeldexamen hier.
  • Bij onderdeel spreken bekijkt de inburgeraar filmpjes en beantwoordt hij vragen. Doe het voorbeeldexamen hier.
  • Bij het examen leesvaardigheid leest de inburgeraar korte teksten en beantwoordt hij vragen. Doe het voorbeeldexamen hier.
  • Bij het examen Kennis Nederlandse Maatschappij bekijkt de inburgeraar korte filmpjes op de computer. Daarop ziet hij Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld over boodschappen doen of naar de dokter gaan. Na elk filmpje komt er een vraag. Doe het voorbeeldexamen hier. 
  • Voor het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt moet de inburgeraar thuis opdrachten doen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Meeste nieuwkomers falen bij inburgeringsexamen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`