Nederland

SGP wil verbod gebedsoproepen moskee: 'Stop dagelijks Allahoe akbar'

14 oktober 2016 09:46 Aangepast: 14 oktober 2016 12:04
De Essalam Moskee in Rotterdam Beeld © ANP

De SGP wil af van de gebedsoproepen vanuit minaretten van moskeeën. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, bevestigt fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Volgens de christelijke partij is er veel weerstand tegen de gebedsoproepen, maar mag een gemeente ze niet weigeren. Van der Staaij: "Gemeentebesturen zeggen dat ze niks kunnen doen. Dan wordt het tijd dat de Kamer in actie komt. Wat ons betreft klinkt de oproep helemaal niet, maar als daar geen meerderheid voor is, dring het dan zoveel mogelijk terug."

Geen meerderheid

Van der Staaij laat zich ook via Twitter horen:

De SGP zegt dat de overheid islamisering van de publieke ruimte in de hand werkt en dat de oproepen veel protest oproepen. De PVV pleit er al langer voor om de gebedsoproepen te verbieden, maar daarvoor is tot nu toe geen meerderheid in de Tweede Kamer. 

Nooit eerder klachten

De Raad van Marokkaanse Moskeeën is verbaasd: "De moskeeën die in het openbaar een gebedsoproep doen, zijn op één hand te tellen. Bovendien blijven ze allemaal binnen de geluidsbeperking en hebben we er nooit eerder klachten over gekregen."

De raad is bang dat steeds meer politici zich in aanloop naar de verkiezingen negatief uitlaten over moslims of de islam. "Het is allang niet meer een bepaalde partij die dit doet. Het worden er nu steeds meer. We maken ons daar grote zorgen over. Op deze manier gaat het de verkeerde kant op."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Hindert het geluid u?' Enquête over moskeezang Enschede

`