Onderzoek naar dood Dascha

Vader Dascha: 'Haar dood voelt nog elke dag als open wond'

16 oktober 2016 16:55 Aangepast: 16 oktober 2016 18:06
Dascha met haar vader René.

Bijna een jaar na haar dood kan de familie van de 16-jarige Dascha Graafsma nog niet verder leven. Er zijn nog zoveel vragen. De belangrijkste: waarom stond ze die nacht op het spoor? De hoop is nu gevestigd op het onderzoeksdossier van de politie.

"Vooropgesteld: wat voor antwoorden we ook krijgen, we weten dat we Dascha er niet mee terug krijgen", zegt vader René Graafsma. "Maar wij als familie en vrienden staan elke dag op met de vraag wat er toch met haar is gebeurd. Met een litteken kun je leven, maar niet met een open wond."

Dascha kwam in november 2015 in Hilversum om het leven bij een aanrijding met een trein. Daarvoor was ze enkele uren vermist na een avondje stappen in discotheek Let's Get Down, waar ze ruzie had gekregen met een vriendin.

Blije vlinder

De politie meldde na onderzoek dat Dascha waarschijnlijk zelfmoord had gepleegd, maar haar familie gelooft dat niet. Vader René: "Je bent kansloos als je in een tunnel kruipt en al van tevoren zegt dat het zelfmoord is. We willen elke optie als optie beschouwen. We hebben zoveel vragen. Dit moet echt onderzocht worden."

Thumbnail

René begrijpt niets van het grote contrast tussen de conclusie 'waarschijnlijk zelfmoord' en hoe hij zijn dochter kende. "Dascha was een blij levende vlinder die we plotseling op een bizarre wijze zijn kwijtgeraakt", vertelt haar vader. "Wat is er gebeurd die laatste uren en de tijd daarvoor?"

Alle camerabeelden nodig

Samen met zijn vrouw stelde hij daarom een particulier onderzoeksteam samen, met daarin onder meer patholoog Frank van de Goot, advocaat Sébas Diekstra en zelfstandig onderzoeker Joey Roelofs.

De volgende stap is nu het onderzoeksdossier in handen krijgen. René heeft een tijd geleden een deel ervan twee uur mogen inzien. "Voor de rouwverwerking was dat, maar dat is voor ons niet genoeg", zegt onderzoeker Joey Roelofs, inmiddels een vriend van de familie. "We willen verder met ons eigen onderzoek en daarvoor hebben we het papieren dossier en de verzamelde camerabeelden nodig." 

'Vreemde zaak'

Meerdere scenario's worden door het team onderzocht: zelfmoord, een ongeluk onder invloed en een misdrijf. Joey Roelofs: "We hebben nieuwe informatie waaruit blijkt dat een ander scenario aannemelijker is dan zelfmoord." Welk scenario dat is, wil hij niet zeggen.

Het onderzoeksdossier van de politie is drie weken geleden bij het Openbaar Ministerie opgevraagd door advocaat Diekstra, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. Vreemd, vinden Joey Roelofs en vader René. "Bij eerdere vergelijkbare zaken kregen families de dossiers gewoon per mail opgestuurd."

Hopen op een uitzondering

Het Openbaar Ministerie zegt dat het verzoek nog in behandeling is. Normaal gesproken kunnen nabestaanden in zaken waarin het OM geen daders vervolgt het dossier alleen inzien en niet helemaal mee naar huis krijgen. De familie van Dascha moet dus hopen dat het OM een uitzondering maakt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore