Nederland

Ambulance vooral op platteland te vaak te laat

18 oktober 2016 05:45 Aangepast: 18 oktober 2016 14:02
Beeld © ANP

Ambulances zijn in Nederland te vaak te laat bij noodgevallen. Uit een analyse van Buurtfacts blijkt dat vooral op het platteland de ambulance er regelmatig langer dan een kwartier over doet om bij een noodgeval te arriveren.

UPDATE: Uit informatie die RTL Nieuws inmiddels van verschillende veiligheidsregio’s heeft ontvangen, blijkt dat in de originele datalevering vanwege privacy-overwegingen zoveel ritten ontbreken, dat dit voor vooral kleine gemeenten sterke vertekeningen in de data kan opleveren. Inmiddels heeft RTL Nieuws bij het RIVM gevraagd om specifiekere data. Verder is onderstaand bericht aangepast.

Buurtfacts analyseerde gegevens van meer dan 400.000 ambulanceritten in 2015 op gemeenteniveau. Om privacy-redenen heeft RTL Nieuws niet alle ritten in kleine gemeenten gekregen voor de analyse. Dit kan voor kleinere gemeenten vertekende data opleveren.

5 tot 10 minuten

Bij de meeste noodgevallen, ongeveer 58 procent, duurt het tussen de 5 en 10 minuten dat de ambulance ter plaatse is. In 8 procent van de gevallen is de ambulance zelfs nog sneller en bij 29 procent van de ritten duurt het langer dan 10 minuten, maar korter dan een kwartier.

In 5,8 procent van alle noodgevallen kwam in Nederland de ambulance te laat. Dat is, net als de voorgaande jaren, hoger dan de landelijke norm van 5 procent. In 240 van de 359 onderzochte gemeenten halen de ambulances de landelijke norm niet.

Te vaak te laat in Amsterdam en Rotterdam

In de meeste steden zijn de aanrijtijden een stuk beter: in Leiden, Dordrecht, Enschede, Heerlen en Nijmegen blijft het 'percentage te laat' zelfs onder de 2 procent. Opvallend genoeg vormen Amsterdam en Rotterdam een uitzondering: met respectievelijk 7 en 6 procent wordt in de grootste twee steden van Nederland de norm niet gehaald. In sommige gemeenten was de ambulance bij alle ritten op tijd: in Uitgeest lukte dat het vaakst, namelijk 33 keer. 

Het gaat bij de analyse om de zogenoemde 'responstijd': dat is de tijd tussen het moment dat iemand 112 belt en het moment dat de ambulance ter plaatse aankomt. In principe moet dat bij noodgevallen (code A1) minder dan 15 minuten zijn. Landelijk is afgesproken dat meer dan 95 procent van de responstijden korter dan een kwartier moet zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo vaak is de ambulance te laat bij noodgevallen in jouw gemeente

`