Nederland

Mees (13) was de enige blanke op school: 'Ze noemden me kut-Hollander'

18 oktober 2016 13:59 Aangepast: 18 oktober 2016 14:05
Beeld © Thinkstock

Hij werd uitgescholden voor kaaskop, kut-Hollander en zat altijd alleen in de kantine. Mees (13) uit Amsterdam-Noord was de enige blanke op zijn school. "Ik heb het geprobeerd, maar uiteindelijk ging het echt niet meer."

Twee maanden heeft Mees het volgehouden, maar het lukte niet. "Het gaat nu goed met me. Ik heb nu herfstvakantie en begin volgende week op mijn nieuwe school. Daar heb ik zin in", zegt hij. 

Eigenlijk wil de leerling niet te veel kwijt over zijn ervaringen van afgelopen tijd. Behalve dat hij alles heeft geprobeerd om ertussen te komen, maar dat het niet lukte. "Ik ben na de zomer op het Waterlant College begonnen in Noord. Ik was de enige blanke jongen. Veel van mijn klasgenoten praatten geen Nederlands. Ik zat altijd alleen in de pauze. Ik kwam er niet tussen."

Eenzaam

Mees had een vmbo-advies gekregen van zijn basisschool. Hij kon kiezen tussen het Clusius College en het Waterlant. Peter van der Lichte, vader van Mees, vertelt verder: "Mees wilde graag naar het Waterlant omdat daar een sportafdeling was. En het gebouw was helemaal nieuw. Het leek ons allemaal de beste school. Ook na de open dag."

Het was tijdens de open dag wel opgevallen dat er veel donkere kinderen op de school rondliepen. "Maar tijdens de intake was ons niet gezegd dat Mees de enige blanke jongen van de school zou zijn. Als we dat hadden geweten, hadden we misschien toch anders besloten. Dat neem ik de school wel kwalijk."

"Wij kijken niet naar de samenstelling van de school", zegt Mees' vader. "Dat vinden we niet het belangrijkst. Het ging ons vooral om de soort school."

Kut-Hollander

Maar al snel ging het niet meer. Klasgenoten van Mees spraken alleen maar Turks en Marokkaans. Mees werd uitgescholden voor kaaskop en kut-Hollander. "Toen hij met deze verhalen thuiskwam, hebben we eerst nog gezegd dat hij het moest blijven proberen. Omdat een nieuwe school altijd wennen is. We wilden niet meteen dat hij er mee zou stoppen. Mees heeft echt zijn best gedaan."

Vorige week kwam hij huilend thuis. "Hij wilde echt niet meer naar school. Hij had het echt geprobeerd, maar het lukte niet. De school kon hem geen veilige omgeving bieden. Toen hebben we besloten om hem van school te halen."

Herfstvakantie

Vader Peter maakte daarna een afspraak met de directeur van de school. "Het was een heel prettig gesprek. De directeur snapte het wel. Ze vindt het heel jammer dat Mees van school is gegaan."

Mees heeft nu herfstvakantie. "Ik ga allerlei leuke dingen doen. Boodschappen met mijn vader, en nog een leuk uitje", vertelt de brugklasser. Mees heeft zin om op zijn nieuwe school  te beginnen, het Clusius College. 

Segregatie

Vader Peter hoopt dat het probleem van segregatie in het onderwijs aandacht krijgt. "Dat Mees de enige blanke was op zijn school, is niet goed. Net als het niet goed is, dat er maar één donker kind op een school zit. Scholen moeten streven naar diversiteit. "

Het Waterlant College was in verband met herfstvakantie niet bereikbaar voor commentaar.

Samenstelling scholen 

  • Vwo: 10 procent van de leerlingen is van niet-westerse afkomst.
  • Havo: 12,7 procent is van niet-westerse afkomst
  • Vmbo-kader: 19,4 procent is van niet-westerse afkomst
  • Vmbo-basis: 27,2 procent is van niet-westerse afkomst
  • Praktijkonderwijs: 31,7 procent is van niet-westerse afkomst

Bron: CBS/ RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore