Nederland

Brief aan Willem-Alexander: 'Bevrijd mij alstublieft uit deze Thaise hel'

19 oktober 2016 16:22 Aangepast: 19 oktober 2016 20:11
Beeld © Omroep Brabant (screenshot)

Ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven heeft een oproep gedaan aan koning Willem-Alexander vanuit de Thaise cel waar hij een straf van 103 jaar uitzit voor drugshandel.

In een brief vraagt hij de koning zich in te zetten voor een rechtvaardige behandeling. "Majesteit, ik heb niets strafbaars gedaan'', schrijft hij. De voormalig coffeeshophouder en oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company wil dat Nederland om zijn uitlevering vraagt.

Veroordeeld voor witwassen

De 56-jarige Van Laarhoven is in 2014 door een Thaise rechtbank veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. De Thaise justitie kwam in actie tegen Van Laarhoven na een Nederlands verzoek daartoe. Een Nederlandse ambassademedewerker stuurde een brief aan de Thaise autoriteiten waarin werd verteld dat Van Laarhoven zijn geld verdiende met het verkopen van wiet en hasj. Er werd gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven.

De brief zorgde ervoor dat Van Laarhoven werd opgepakt. Uiteindelijk is hij in november veroordeeld tot 103 jaar cel voor witwassen van geld verkregen uit drugshandel in Nederland. Van die straf moet hij in ieder geval 20 jaar uitzitten. Zijn vrouw kreeg 13 jaar cel.

Noedelsoep

Van Laarhoven schrijft dat hij in Thailand nooit iets strafbaars heeft gedaan. "Ik ben veroordeeld voor het verkopen van cannabis in Nederland. Het geld dat ik daarmee verdiende, noemen de Thai 'drugsgeld'. En als ik in Thailand een noedelsoep afreken met dat 'drugsgeld', is dat dus witwassen.''

Het gaat heel slecht met Van Laarhoven, zijn gezondheid holt achteruit. "Ik ben bijna 40 kilo afgevallen. Ik heb hartklachten, mijn galblaas moet worden verwijderd en ik heb over mijn hele lichaam rare zweren. Majesteit, het gaat niet goed met mij.''

Beroemdste voorbeeld

Heeft zo'n brief zin? Volgens Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus heeft Van Laarhoven de pech dat koning Bhumibol van Thailand onlangs is overleden. Twaalf jaar geleden verleende hij gratie aan twee Nederlandse drugshandelaren, die daarom hadden gevraagd.

De mannen waren tot veertig en vijftig jaar cel veroordeeld. Ze werden vrijgelaten na het staatsbezoek van toenmalig koningin Beatrix in 2004. Ben Bot, toen minister van Buitenlandse Zaken, had tijdens dat bezoek continu overleg gevoerd met de Thaise autoriteiten. Over de rol van Beatrix is officieel niets bekend. ​"Maar dit is het beroemdste voorbeeld waarvan men kan vermoeden dat Beatrix er achter zat", zegt Paulus.

Het is aftasten hoe de relatie tussen koning Willem-Alexander en de nieuwe koning van Thailand zal zijn. "Bhumibol had goede relaties met het Nederlandse koningshuis", zegt Paulus. "Hij stond ook echt boven de partijen." Volgens Paulus is de positie van zijn opvolger, kroonprins Maha Vajiralongkorn, een stuk zwakker. Het leger heeft het daar veel meer voor het zeggen. "Of het verzoek van Van Laarhoven effect zal hebben, is dus toekomstmuziek."

Majesteit,

Mijn naam is Johan van Laarhoven. Wellicht heeft u over mij gehoord of gelezen. Ik ben een Nederlands staatsburger die in Thailand is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar. ‘Draconisch’ schreef De Telegraaf daarover. Sinds mijn veroordeling zit ik gevangen in wat ‘de hel van Bangkok’ wordt genoemd. De omstandigheden waarin ik opgesloten zit, zijn ronduit slecht. Ik zal niet in detail treden, maar sta mij toe u een indruk te geven: ik woon met 49 andere mannen in een cel van 50 vierkante meter. We wonen en slapen elk op 1 vierkante meter. Daar doen we ook onze behoefte. Open en bloot. Maar goed, ik zou niet in detail treden.

Lees verder: de hele brief van Van Laarhoven (pdf).

Meer op rtlnieuws.nl:
Broer veroordeelde coffeeshophouder: Mensonterende omstandigheden in Thaise cel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore