EditieNL

Alleen een idioot staat in het rood, 5 tips hoe het anders kan

19 oktober 2016 17:04 Aangepast: 20 oktober 2016 08:14
Beeld © iStock

Bijna 1 op de 3 Nederlanders staat weleens rood, maar door aangescherpte regels wordt dit binnenkort een stuk onaantrekkelijker. Bovendien is rood staan een dure grap. Maar wat zijn de alternatieven? Want het kan anders.

Vanaf 1 december wordt het BKR (Bureau Kredietregistratie) ingelicht als je een maand 250 euro of meer rood staat. Voorheen lag die grens op 500 euro. Met een BKR-registratie krijgen geldverstrekkers inzicht in persoonlijk afgesloten leningen en eventuele betalingsachterstanden. Op basis hiervan wordt dan de beslissing genomen om bijvoorbeeld een nieuwe lening af te sluiten. 

Heel dom

Uit onderzoek van het instituut Nibud blijkt dat 23 procent van alle Nederlandse bankgebruikers weleens rood staat. Mathijs Bouman, huiseconoom bij RTL Z, snapt niet dat mensen hier nog voor kiezen.

"Je bent gek als je rood staat. Met de huidige rentes kost je dit bakken met geld. Banken rekenen soms wel 14 procent." Twee weken rood staan zou je volgens Bouman net zoveel kosten als een jaar sparen op een spaarrekening. "Het idee om rood te staan en daarmee te voorkomen dat je je spaargeld aanbreekt, is dus echt heel dom."

De nieuwe BKR-regel is het gevolg van aangescherpte overheidsregels en ingesteld om de maatschappelijke kosten van de staat terug te dringen. Een huishouden met ernstige financiële problemen zou de samenleving jaarlijks 100.000 euro kosten, blijkt uit onderzoek van het Nibud. 

Ze staan liever rood

Volgens Annemarie Koop, woordvoerder van het Nibud, staan mensen vaak liever rood dan dat ze hun spaargeld aanbreken. "Voor sommigen is het echt een veelgebruikt middel om rond te komen." Onbegrijpelijk, vindt ze: "Als je naar de rentestanden kijkt, is het niet logisch. Als je rood staat, loopt de schuld alleen maar verder op." 

Maar waarom kiest 23 procent hier dan toch voor? Volgens Bouman is dat vooral te wijten aan onwetendheid. "Mensen zijn lui, blind en nemen niet de moeite om te rekenen", zegt Bouman. "Ze liggen in een deuk bij de bank: kijk, daar heb je er weer een!"   

Rood staan: wat zijn de alternatieven?

Rood staan hoeft niet de enige optie te zijn in het geval van geldnood. Er zijn alternatieven. Wij zetten er vijf op een rij. 

1. Lening afsluiten
Mocht je echt structureel rood staan en het gevoel hebben dat je dit nodig hebt, dan kun je volgens Annemarie Koop beter een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten. "De rente is vaak lager en je bent bovendien verplicht om maandelijks een bedrag af te lossen." Maar pas wel op dat je niet het ene gat met het andere vult. De lening moet alleen worden gebruikt voor aflossen en niet voor nieuwe uitgaven.

2. Geld op je spaarrekening
Maak op tijd geld over naar je spaarrekening. Voor een spaarrekening wordt 0,4 procent rente gerekend, dat is iets heel anders dan de 14 procent die op rood staan wordt gerekend. Tegelijkertijd moet je er wel voor zorgen dat je niet te veel overmaakt naar je spaarrekening en daardoor wordt gekort op je maandelijkse uitgaven. Soms is een lager spaarbedrag gewoon realistischer.  

3. Stel een alert in
Bij sommige banken is het mogelijk om een sms-notificatie in te stellen zodra je rood staat. Op die manier word je je meer bewust van het feit dat je je in de gevarenzone begeeft en gebruik maakt van geld dat er eigenlijk niet is. 

4. Zorg voor inzichten in je uitgaven
"Haal een stofkam door je maandelijkse lasten", zegt econoom Mathijs Bouman. Bekijk al je uitgaven nog een keer kritisch. Vooral verzekeringen verdienen volgens de econoom een kritische blik. "Ziektekosten, reis- en aanvullende verzekeringen. Kijk nog eens goed of het echt niet goedkoper kan." 

5. Vraag om hulp
En als je er echt niet uitkomt, zijn er mogelijkheden om professionele hulp in te schakelen. Bij de gemeente kun je om een schuldhulpverlener vragen. Die kan vanuit een professioneel oogpunt een frisse blik werpen op jouw kostenplaatje en zal zich inspannen om je uit een benarde situatie te halen. 

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`