EditieNL

Chaotisch of introvert: je huis verklapt hoe je bent

21 oktober 2016 15:30 Aangepast: 21 oktober 2016 15:42
Archieffoto van een studentenhuis in Delft. Beeld © ANP

Laat me je huis zien en ik weet beter wie je bent. Bij de politie was een huisbezoek tot voor kort een vast onderdeel van de sollicitatieprocedure voor nieuwe agenten. Wat kan jouw huis over jou vertellen?

Nieuwe politiemedewerkers worden sinds enkele maanden minder uitgebreid gescreend. De politie heeft er geen mankracht en tijd meer voor. Zo is het huisbezoek geschrapt.  

De Nederlandse Politiebond is daar boos over. De angst is dat ongeschikte agenten daardoor door de keuring glippen. Bijvoorbeeld mensen die vatbaar zijn voor corruptie of een levensstijl hebben die niet bij de politie past. 

Rommelig

Kan je huis dat echt allemaal vertellen? Volgens interieurexpert Monique van der Reijden zegt een huis inderdaad alles over je persoonlijkheid. "Ik kijk vooral naar de woonsfeer. Is het klassiek of modern? Hoe zit het met de functionaliteit? Als ik een huis inspecteer en de persoonlijkheid erbij bedenk dan klopt het bijna altijd." 

Ook omgevingspsycholoog Joren van Dijk ziet persoonskenmerken terug in een huis, zoals openheid en de mate waarin iemand gestructureerd is. Volgens Joren van Dijk laat ieder mens thuis een 'gedragsresidu' achter. Dus als jij rommelig bent, is je huis rommelig. Ook is het een spiegel van jezelf. Je gedragsresidu kun je niet  makkelijk zelf beïnvloeden. 

Boekenkast en foto's

Hoe je persoonlijkheid terug te zien is, kan per persoon verschillen. Van Dijk: "Bij iemand die niet zo geordend is of werkt, kan het zijn dat de hele ruimte vol ligt met spullen of dat de meubels scheef staan. Een geordend iemand kan een kamer hebben die goed verlicht is, met weinig rommel of met een goed georganiseerde boekenkast. 

Wat een interieur volgens Van Dijk nog meer kan verklappen:

  • Introverte mensen hebben de neiging om spullen verder uit elkaar te zetten. 
  • Hoe open iemand is, kun je zien aan de variatie in boeken, tijdschriften of muziek in huis. "Als iemand specifiek op één onderwerp of genre is gericht, kun je je afvragen hoe open iemand staat voor andere ervaringen." 
  • Uit onderzoek op kantoren blijkt dat extraverte mensen vaker sfeervolle of gedecoreerde kamers hebben. 
  • De plek waar foto's of diploma's hangen, kunnen laten zien of iemand vooral trots is op z'n prestaties, kinderen of partner of dat de foto's vooral worden gebruikt als emotionele support, voor de herinneringen dus. Hangen ze pontificaal in de hal of onopvallend in een hoekje? 

Onaangekondigd bezoek

Om iemands gedrag en persoonlijkheid  zo goed mogelijk af te lezen aan de inrichting, zou je het huis eigenlijk meerdere keren en ook onverwachts moeten bezoeken. Dan zie je pas echt of iemand van alles laat slingeren of elke dag netjes de afwas doet, zegt de omgevingspsycholoog. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore