Nederland

iPadscholen in de knel: 'Er worden gigantische kostenposten opgevoerd'

23 oktober 2016 13:36 Aangepast: 23 oktober 2016 17:39
Leerlingen van de Master Steve Jobsschool in Sneek Beeld © ANP

Het gaat slecht met de iPadscholen. Ruim de helft van deze scholen twijfelt aan doorgaan. Kosten rijzen de pan uit en scholen worden steeds minder vrijgelaten in het uitrollen van het concept.

Dat meldt het Onderwijsblad, een uitgave van de Algemene Onderwijsbond. Het initiatief van Maurice de Hond is volgens het blad veranderd van een idealistisch streven in een commercieel bedrijf.

De eerste Steve Jobsscholen, ook wel iPadscholen genoemd, begonnen in het schooljaar 2013-2014. In plaats van lesboeken worden iPads gebruikt, waarop kinderen hun eigen programma kunnen volgen. Zo leren de leerlingen zo veel mogelijk op hun eigen niveau en in hun eigen tempo.

'Ik kon dit niet meer uitleggen'

Jan Oosterhof van de Beatrixschool in Steenwijk is één van de directeuren die schrok van de hoge bedragen die hij plotseling moest aftikken. "De offerte die ik dit najaar kreeg, kwam uit op ruim 10.000 euro voor het eerste jaar", zegt hij in het Onderwijsblad. "Gigantische kostenposten werden opgevoerd. We hebben nog even overwogen bovenschoolse middelen in te zetten, maar het werd ook een principiële kwestie. Onderwijsgeld moet zo veel mogelijk naar leerlingen gaan. Ik kon dit niet meer uitleggen."

Ook blijft het aantal Steve Jobsscholen ver achter op de plannen die bij de aftrap werden gepresenteerd. De organisatie droomde toen van 200 scholen, maar het aantal blijft steken op 21. Daarnaast zijn de Steve Jobsscholen volgens het Onderwijsblad 'klein en krimpend'. Ze krimpen vijf keer harder dan andere basisscholen in hun gemeente.

Prijs-kwaliteitverhouding

Het Onderwijsblad heeft met 21 leidinggevenden van Steve Jobsscholen of voormalig Steve Jobsscholen gesproken. Allemaal zien ze halverwege 2015 een omslag bij de organisatie. "Van een netwerkorganisatie waarbij kennis delen centraal staat, verandert het in een franchise-onderneming", schrijft het Onderwijsblad. Ina Klinkenberg van basisschool de Rolpaal in Blokzijl zegde na een halfjaar de samenwerking met de organisatie op vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. Voor haar school met 48 leerlingen, ontving ze een offerte van 15.000 euro per jaar.

Maurice de Hond zegt in Onderwijsblad dat er voor de nieuwe Steve Jobsscholen nieuwe afspraken gelden, voor de eerste lichting is er volgens hem weinig veranderd. "Offertes zijn behoorlijk in lijn met wat ze daarvoor betaalden. Het is niet zo dat ze een aanzienlijke verhoging hebben gekregen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore