Nederland

Ultieme vrijheid: je huis verkopen en in een camperbusje door Europa reizen

06 juni 2017 11:12 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Jeroen en Hedwig wonen sinds oktober 2016 in een camperbusje. Beeld © Instagram / Hedwig Wiebes

Ze hadden een leuk leven in Amsterdam. Veel vrienden, feestjes en een fijn huis. Maar het werd allemaal een beetje voorspelbaar. En dus besloten Jeroen en Hedwig uit Amsterdam hun huis te verkopen en rond te gaan reizen in een oud Volkswagenbusje. "Dit is nu ons huis."

Al een half jaar zijn Jeroen Bosman (33) en Hedwig Wiebes (31) op avontuur. Eind oktober vorig jaar stapten ze samen met hun twee honden in hun busje genaamd 'Chewie', op zoek naar meer vrijheid.

 

AND WE'RE OFF!! 〰 First stop: somewhere in Belgium. ---- 〰 #becausewevan

Een bericht gedeeld door Hedwig Wiebes (@hedwigwiebes) op

Stoffig imago

Jeroen en Hedwig zijn niet de enigen. Volgens de ANWB heeft de camper zijn oude, stoffige imago afgeworpen. Steeds meer jongeren kopen er één en trekken er de wijde wereld mee in.

"We hadden het eigenlijk heel goed voor elkaar, maar we waren op zoek naar wat anders", vertelt Hedwig tegen RTL Nieuws. "We wilden meer vrijheid zodat we konden ontdekken waar we nog meer blij van werden."

Dagen niet douchen

En dat is lastig als je vooral bezig bent met hard werken om je woonlasten te kunnen betalen. "Door in een busje te wonen hebben we veel lagere kosten. Dat geeft ons de vrijheid om minder te kunnen werken", vertelt Hedwig. "We zijn nu niet meer zo bezig met geld, dat is minder belangrijk geworden."

Op dit moment staan Hedwig en Jeroen op een camping in het Spaanse Cadiz. "Er is hier een zwembad, heel luxe", vertelt Jeroen. Normaal gesproken staan ze gewoon in de natuur en kunnen ze soms dagen niet douchen. "Daarom trakteren we onszelf af en toe ook even op een echte camping", vertelt Hedwig. "Even bijkomen."

Kantoor op wielen

Want wie denkt dat hun avontuur één grote vakantie is, heeft het mis. Hedwig is freelance journalist en schrijft nog steeds artikelen voor Intermediair en VIVA. Jeroen kon zijn werk in de sales niet vanuit het buitenland doen, maar leert zichzelf nu video's maken en bewerken.

Ook hebben ze samen een blog, waarin ze verslag doen van hun reis. "Ideeën bedenken, schrijven, mails beantwoorden. Ik ben nog steeds wel iedere dag bezig met werk", vertelt Hedwig. "Maar ik doe nu echt wat ik leuk vind en het voelt veel natuurlijker, omdat er minder druk op ligt."

Op elkaars lip

Toch zitten er ook nadelen aan het leven in een camperbusje. "Het is best klein, dus als het regent zitten we echt op elkaars lip", vertelt Jeroen. "En bovenop het busje hebben we een soort tent waarin we slapen, dus als het buiten koud is, is het binnen ook koud."

Ook hun sociale leven is veranderd. "We missen onze vrienden en familie, en het is niet zo makkelijk om nieuwe sociale contacten op te doen omdat je telkens maar kort op dezelfde plek bent", vertelt Hedwig.

Toch zouden ze hun avontuur zeker aan anderen aanraden: "Als je houdt van kamperen en avontuur: doe het!"

Andere wereld

Frankrijk, Portugal, Marokko en Spanje: Jeroen en Hedwig zijn tussen het werken door al op veel mooie plekken geweest. "Het leukste vond ik het zuiden van Marokko. Dat was echt een avontuur omdat het zo'n andere wereld is", vertelt Hedwig.

Jeroen: "En de keer dat we in Portugal op een rots aan de kust stonden en het zo hard stormde dat we bang waren om weg te waaien was ook bijzonder." 

Via Rusland naar China

Hoewel ze deze zomer even naar Nederland komen om hun vrienden en familie op te zoeken, zijn ze nog niet klaar met het avontuur. "We willen nog graag naar Groot-Brittannië en IJsland staat ook hoog op ons lijstje", vertelt Jeroen. "En dan het liefst door naar Oost-Europa en Rusland. En dan misschien wel naar China", zegt Jeroen.

En dat allemaal met dat oude Volkswagenbusje? "Ja hoor, dat moet lukken. Er staat al 230.000 kilometer op de teller, dus die laatste 50.000 kunnen er vast ook nog wel bij."

Bekijk hieronder de reportage over steeds meer jonge backpackers die reizen per camper:

`