EditieNL

Pakken wat je pakken kan: Hoe je alles uit een yoghurtpak krijgt

24 oktober 2016 12:37 Aangepast: 24 oktober 2016 18:38
Beeld © anp

Openknippen, uitknijpen of ouderwets schrapen. Een yoghurtpak helemaal leeg krijgen, de meeste mensen vinden het maar knap lastig. En dat is zonde, vindt de zuivelindustrie. Vijf tips om het onderste uit je pak te kunnen halen.

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 2 miljard kilo voedsel weggegooid. Vooral vla en yoghurt verdwijnen onnodig in de prullenbak. Volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie blijft er zonder correct platvouwen van een zuivelpak gemiddeld 10% zuivel achter in het weggegooide pak. 

De laatste restjes

De campagne 'Haal alles eruit wat erin zit' laat zien hoe je een zuivelpak helemaal leeg kunt maken. Volgens de actie is het het makkelijkst om de zijkanten van het pak naar binnen te vouwen en de verpakking vervolgens dubbel te klappen. Tot slot maak je het pak plat, beginnend bij de bodem, en duw je op die manier de laatste restjes eruit. 

Hoe haal je alles uit een yoghurtpak?

Maar wat zijn de andere manieren om een yoghurtpak te legen? We vroegen het op onze facebookpagina. Dit zijn de vijf meest voorkomende tips:

1. Openknippen
Knip je pak open en lepel alle yoghurt eruit. "Bij ons in het gezin heet dat al jaren een "doorknipper", schrijft Susan Kolenberg. "Een pak met een restje rechtop in de koelkast zetten en de dag erna iets onder de helft openknippen. Scheelde ook weer een kommetje in de afwas. Toen de kinderen nog klein waren werd er zelfs gestreden om de doorknipper."

2. Uit laten lekken
Yvonne Müller zet haar pakken yoghurt gewoon ondersteboven in de koelkast. "Sinds de pakken een hersluitbare dop hebben, zet ik het bijna lege pak de avond ervoor alvast op zijn kop in de koelkast. Wel tijdens het openen een schaaltje eronder zetten."

3. Gebruik een likker of schraper
Vroeger was het een veelgebruikt keukengereedschap. Tegenwoordig is de ouderwetse 'likker' of 'schraper' minder populair, maar voor een bijna leeg yoghurtpak is het nog altijd even handig. Ineke van der Kooij zweert erbij. "Gewoon de bovenkant van het pak openmaken en leegschrapen met een oer-hollandse schraper." 

4. Spoelen met melk
Volgens Rudolf van der Veen kan een kleine hoeveelheid vloeibare zuivel een wereld van verschil maken."Spoelen met melk. Ofwel: giet er een beetje melk in. Dicht vouwen. Schudden. Leeggieten. Indien nodig herhalen. Opeten."

5. Emmertjes
En voor Tamara Brekelmans-Stuurman is de oplossing eigenlijk best simpel. "Ik pak altijd emmertjes yoghurt. Dan heb je dit probleem niet. Die lepel ik gewoon leeg."

Voedselverspilling

Met de actie, die geïnitieerd is vanuit de zuivelindustrie en supermarktbranche, hopen de partijen voedselverspilling tegen te gaan zonder de traditionele verpakking te veranderen. Het zuivelpak is namelijk wel milieuvriendelijk en hygiënisch. Bovendien valt het volledig leegmaken van een pak te leren. "Door mensen te laten zien hoe je een pak helemaal leeg krijgt valt veel winst te boeken. 10% per pak weggooien is niet niks", aldus Erik Muller, woordvoerder van de campagne. 

Anders dan ketchup

Joris Leferink van Food Packagingbureau DéDutch zegt dat consumenten zich wel vaker storen aan producten die niet uit de verpakking willen komen. "Kijk alleen al naar ketchupflessen of tandpasta." De organisatie bedacht eerder een silliconenlaag voor de ketchupfles om de ketchup er zo makkelijker uit te krijgen, maar een oplossing voor het yoghurtpak is volgens hem nog niet zo makkelijk. "Een fles ketchup is een stuk duurder dan een pak yoghurt. Voor zo'n fles kun je dus een siliconenlaag ontwikkelen, maar de vraag is hoeveel een pak yoghurt uiteindelijk mag kosten?" 

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe Yoghurt Barn steeds groter wordt
App laat je maaltijd bestellen die restaurant anders weggooit
Olympische kliekjes komen op het bord van daklozen Rio

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore