EditieNL

Floris regelt begrafenis voor dierbare auto's: 'Ze spelen toch een grote rol in je leven'

28 juni 2017 13:56 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Floris op het autokerkhof Beeld © Wessel Kruijer

Een begrafenis voor je hond, kat of goudvis is al mogelijk, maar hoe zit dat met een uitvaart voor je auto? De 27-jarige Floris Kruijer bedacht een autouitvaartbedrijf, omdat iedere dierbare auto die aan het eind van zijn Latijn is, volgens hem ook een waardig afscheid verdient.

"Vier jaar geleden heb ik mijn auto van mijn opa gekregen", vertelt Floris. Zijn witte Nissan Bluebird heeft voor hem veel emotionele waarde, zeker nadat zijn opa vorig jaar overleed. "Het is echt een rijdend erfstuk geworden, het doet me altijd denken aan mijn opa."

Zonder emotie gesloopt

Floris is zich er pijnlijk van bewust dat zijn 30 jaar oude wagentje over niet al te lange tijd het bijltje erbij neer zal leggen, maar beseft zich dat er nog geen manier bestaat om echt afscheid te nemen. "Er komt een dag dat hij naar de sloop moet, of stuk gaat. Het zou toch zonde zijn om zoiets dierbaars zonder emotie weg te gooien." 

Hij kwam met het idee voor een autouitvaartbedrijf en werkte het uit voor zijn afstudeerproject aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Via De Uitrit kan iedereen een laatste eerbetoon aan zijn of haar auto brengen.

Autokerkhof

Dat kan volgens Floris bijvoorbeeld prima plaatsvinden op een autokerkhof, waar auto's normaal gesproken zonder tranen worden gesloopt. "Juist daar zou je samen met vrienden een praatje kunnen houden, foto's kunnen bekijken of de auto naar zijn laatste rustplaats duwen met 'automuziek' op de achtergrond", fantaseert Floris.

"En dan achteraf een biertje doen terwijl je samen mooie herinneringen aan de auto ophaalt. Eigenlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt." 

Als aandenken kun je voor de sloop nog een willekeurig onderdeel uit de auto meenemen, om het vervolgens te laten omvormen tot een blokje, een zogenaamde CarCube. "Dat kun je dan bijvoorbeeld op de schouw zetten, als een soort urn."

Thumbnail

Een CarCube

Geen grap

Floris benadrukt dat zijn autouitvaartbedrijf geen grap is. "Het is opgericht met een knipoog. Maar ik wil mensen er wel van bewust maken dat een auto echt niet alleen maar een gebruiksvoorwerp is", vertelt Floris. "Het kan zo'n grote rol in ons leven spelen. Misschien heb je er voor het eerst met je vriendinnetje in gezoend, of je spullen naar een nieuw huis verhuisd."

Toch blijft het voorlopig bij een afstudeerproject. "Als over een tijdje blijkt dat er serieus mensen interesse hebben en er markt voor is, dan kan ik het bedrijf zo op poten zetten." 

Thumbnail

De geliefde auto van Floris figureerde in een promotiefilmpje voor zijn project

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`