EditieNL

Studenten kunnen 'gratis' geld lenen, maar is dat wel slim?

25 oktober 2016 14:00 Aangepast: 25 oktober 2016 18:33
Wat moet je met al dat geld? Beeld © iStock

'Gratis' geld lenen: het klinkt als een droom, toch? Maar het is écht zo: studenten hoeven nu helemaal geen rente te betalen over hun studielening. De verleiding om veel te lenen, is daardoor groot. Maar is dat ook slim?

Vanaf januari volgend jaar betalen studenten voor het eerst helemaal geen rente over hun studielening. Dat is uniek, want tot nu toe moest iedere student 1 tot 4 procent rente betalen over het geleende bedrag. Iedereen die in 2017 studeert plukt de vruchten van deze regeling, maar het geldt ook voor oud-studenten die vanaf 2017 starten met een nieuwe rentevaste periode van vijf jaar, schrijft het Algemeen Dagblad

Slimme zet

In feite betekent dat dus gratis geld lenen, en veel studenten maken daar dankbaar gebruik van. Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat ruim een op de tien studenten meer leent dan dat ze nodig hebben. Het extra geld wordt besteed aan beleggingen, wereldreizen of een koophuis. 

Anna Dijkman van de economische nieuwssite Das Kapital snapt wel waarom studenten zoveel bijlenen. "Het is tegenwoordig best moeilijk om datzelfde rendement ergens anders te behalen. Beleggen is een optie, maar daarbij heb je altijd het gevaar dat je alles kwijtraakt. Wat dat betreft is je lening opsparen best een slimme zet."

Gevaarlijk

Het Nibud begrijpt ook dat het verleidelijk is om maximaal te lenen, maar maakt zich zorgen dat studenten te makkelijk omgaan met hun lening. "Het lijkt een rationele gedachte om al dat geld op je spaarrekening te zetten en voor iets verstandigs te gebruiken, maar doe je dat ook echt?" vraagt Annemarie Koop van het Nibud zich af. "Mensen zijn nu eenmaal niet zo rationeel, meestal wordt het geld uitgegeven aan onnodige dingen. Dat is gevaarlijk, want uiteindelijk blijft het een lening die je moet terugbetalen."

Huis kopen

Wel ziet het Nibud dat steeds meer studenten hun lening opsparen om daar na hun studie een huis mee te kopen. Een simpel sommetje leert dat dat nog best iets oplevert. Zou je vier jaar lang rentevrij kunnen lenen en dat geld opzij zetten, dan levert je dat 40.000 euro op. Op een gemiddelde hypotheek van 2 tot 3 procent (hypotheekrenteaftrek niet meegerekend) scheelt je dat netto 280 tot 720 euro per jaar.

Een aardig zakcentje dus, maar toch waarschuwt het Nibud dat studenten niet te makkelijk moeten denken over het gebruiken van een lening voor een hypotheek.  "Je krijgt geen BKR-registratie door een studielening, maar banken vragen er wel altijd naar", gaat Koop verder.  "Bovendien verrekenen ze alles, je kunt er dus minder hypotheek door krijgen." 

Ook Koopman waarschuwt dat het rentevrij bijlenen niet zo rooskleurig is als het lijkt. "Het kan wel, maar je moet echt streng voor jezelf zijn. Uiteindelijk bouw je toch een schuld voor jezelf op."

Bekijk hier het nieuwsitem:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`