Nederland

Criminelen met levenslang krijgen uitzicht op vrijheid

25 oktober 2016 22:02 Aangepast: 25 oktober 2016 22:58
Een cipier kijkt in een cel in de gevangenis van Westzaan Beeld © ANP

Levenslang gestraften in Nederland krijgen iets meer kans om ooit weer op vrije voeten te komen. Staatssecretaris Dijkhoff stelt een adviescollege in dat zich vanaf 1 maart volgend jaar over deze zaken moet gaan buigen.

Dat schrijft de bewindsman vandaag in een brief naar de Tweede Kamer.

Op dit moment is levenslang in Nederland echt levenslang. De kans dat je nog vrijkomt, is dan bijzonder klein. Alleen als de koning gratie verleent, kunnen criminelen nog vrij komen die eigenlijk hun hele leven vast moeten zitten. Maar dat gebeurt vrijwel nooit.

Na 25 jaar weer een kans

Vanaf volgend jaar mag het adviescollege toetsen of een gedetineerde na 25 jaar in aanmerking komt voor re-integratie. Als het college daarna een positief advies uitbrengt, mag een gevangene met een traject starten om weer klaargestoomd te worden voor de maatschappij.

Voor het advies kijkt het college bijvoorbeeld naar de kans op herhaling van het misdrijf en de impact op nabestaanden en de samenleving.

Gratieprocedure

Het college mag niet beslissen of iemand ook daadwerkelijk vrijkomt. Maar de resultaten van het re-integratietraject worden meegewogen bij de zogenoemde gratieprocedure. Uiteindelijk beslist de minister of iemand weer op vrije voeten komt. De koning moet dat besluit officieel bekrachtigen.

Met de nieuwe regels hoopt staatssecretaris Dijkhoff tegemoet te komen aan uitspraken van zowel de Hoge Raad in Nederland als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Die instanties oordeelden dat het onmenselijk is om mensen levenslang op te sluiten zonder zicht op vrijlating. Daardoor leggen rechters de zwaarst mogelijke straf niet meer op. Dijkhoff hoopt dat ze dat nu weer wel gaan doen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore