Nederland

Nederlander vindt dat zelfdoding na voltooid leven moet kunnen

26 oktober 2016 16:35 Aangepast: 26 oktober 2016 19:47
Minister Schippers tijdens het debat over voltooid leven.

Mag hulp bij de dood wel of niet bij mensen die vinden dat hun leven voltooid is? De christelijke partijen vinden van niet, het kabinet vindt van wel. Meer dan driekwart van de Nederlanders vindt ook dat het moet kunnen.

Ruim 77 procent van de Nederlanders vindt dat ouderen die vinden dat hun leven is voltooid, de mogelijkheid moeten krijgen om hun leven te beëindigen, blijkt uit onderzoek van DVJ Insights onder ruim duizend mensen in opdracht van RTL Nieuws. 

ZIE OOK: Stervenshulp voor mensen zonder medisch lijden: waarom wel/niet?

Thumbnail

Bijna 80 procent vindt dat de overheid de wet moet verruimen zodat mensen hulp kunnen krijgen. Een meerderheid (58 procent) vindt wel dat er een minimumleeftijd moet zijn. De gemiddelde minimumleeftijd is 68 jaar. 

Meer dan 70 procent geeft aan ook zelf de mogelijkheid te willen hebben om het leven te beëindigen op het moment dat er sprake is van een voltooid leven. 

'Te veel haken en ogen'

Willeke Stadtman, arts bij de Levenseindekliniek, ziet er juist niets in. "Er zitten te veel haken en ogen aan. Zijn stervenshulpbegeleiders wel geschikt? Kunnen zij de situatie wel goed inschatten. Een arts kan zien of iemand een depressie heeft waar hij aan geholpen kan worden. Of zo'n begeleider dat kan, vraag ik me af." Stadtman

Het is beter om met de toetsingscommissie om tafel te gaan, vindt Stadtman, die het boek Slotakkoord schreef, over de vijftien grootste misverstanden over euthanasie. Ze pleit voor een proef van twee jaar, waar binnen de huidige euthanasiewet ruimte is voor hulp bij zelfdoding. "Na twee jaar kunnen we dan alles evalueren."

Bekijk hier het hele onderzoek en de verantwoording van DVJ Insights [xls].

RTL Nieuws
`