Nederland

'Kick Out Zwarte Piet' wil protest bij landelijke intocht Sint

01 november 2016 10:36 Aangepast: 01 november 2016 13:23

"Wat ons betreft is 2016 het laatste jaar dat december een bijsmaak heeft van kolonialisme, slavernij en onderdrukking." Dat schrijft het collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP), dat op 12 november wil gaan protesteren bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis.

KOZP vindt dat het hulpje van Sinterklaas in zijn zwarte gedaante een racistisch karakter heeft. De tegenstanders van Zwarte Piet willen zich laten horen op het plein waar de intocht eindigt, maar ze hebben hun actie nog niet bij de gemeente Maassluis aangemeld. 

'Laten ons niet uitdagen'

"We willen een vreedzaam protest voeren en laten ons niet uitdagen door tegenstanders die het vervelend vinden dat we er staan", zegt een KOZP-woordvoerder. Ook als de gemeente de betogers een andere plek toewijst, zullen zij 'sowieso op het plein gaan staan', zegt zij.

De gemeente Maassluis wil graag met KOZP in gesprek om ervoor te zorgen 'dat hun demonstratie zo ordelijk mogelijk kan worden gehouden'. De wens om op het plein te staan 'zal onderdeel zijn van het gesprek', liet een woordvoerder weten.

Toestemming voor andere demonstratie

De gemeente heeft al toestemming gegeven voor een andere demonstratie. Die wordt georganiseerd door de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), onder het motto: 'Ik schaam mij niet voor Zwarte Piet. Stop de kinderfeesthaters.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`