EditieNL

Marijke kan zich niet neerleggen bij officiële doodsoorzaak zoon: 'Ik blijf vechten'

01 november 2016 15:50 Aangepast: 02 november 2016 11:57
Moeder Marijke met de foto van haar overleden zoon Leon Beeld © Marijke Harkema

Als je kind overlijdt door een noodlottig ongeval, is dat voor ouders vaak moeilijk te bevatten. De familie van de Poolse Tomasz Kosmala (20) neemt geen genoegen met die doodsoorzaak en wil dat de zaak wordt heropend. Wat doe je als je het als ouder niet eens bent met de conclusie van het OM?

De familie van de overleden Poolse Tomasz Kosmala (20) wil het Openbaar Ministerie via de rechter dwingen alsnog een onderzoek in te stellen naar de mysterieuze dood van hun zoon. Het lichaam van de jonge Pool werd in maart gevonden in het water van de Koningshaven in Rotterdam, drie maanden nadat hij verdween. Het OM noemde het een noodlottig ongeval, maar volgens Tomasz' familie is er meer aan de hand.

Niet genoeg antwoorden

Het verhaal van Tomasz is heel bekend voor Marijke Harkema en haar man. In 2008 werd hun zoon Leon dood gevonden in het Brielse Meer, vlak bij Rotterdam. De politie deed uitvoerig onderzoek naar de dood van Leon, maar kwam uiteindelijk tot dezelfde conclusie als in de zaak van Tomasz: een 'noodlottig ongeval'.

Onverteerbaar voor Marijke, die de zaak niet kan laten rusten. "Je kunt het allemaal niet plaatsen of afsluiten, omdat je niet genoeg antwoorden hebt", vertelt ze. "Je kunt niet verder en het voelt alsof je leven blijft stilstaan."

Onveilig gevoel

De onrust van Marijke werd ook gevoed door een gevoel dat Leons dood geen ongeval was. De tiener zou deel van een groep vrienden en familieleden zijn geweest, die steeds crimineler werd. Leon wilde uit de groep stappen, iets wat hem niet in dank werd afgenomen. "Leon was al meerdere malen met de dood bedreigd, online en in het echt." De mensen die Marijke verdenkt als de moordenaars van haar zoon, zijn haar eigen familieleden. "Ik durf mijn huis niet meer uit omdat ze twee straten verderop wonen. Ik voel me niet veilig."

De zaak van Tomasz Kosmala roept veel herinneringen op voor Marijke. "Ik kreeg er meteen de rillingen van toen ik het hoorde", vertelt ze. "Het is als moeder zo moeilijk om los te laten als je weet dat de dader nog vrij rondloopt, dus ik snap dat ze die zaak willen heropenen". 

Niet eindeloos doorzoeken

Misdaadverslaggever Mick van Wely ziet vaker dat nabestaanden zich moeilijk kunnen neerleggen bij conclusies van het OM. "Als het om zelfmoord of een noodlottig ongeval gaat kunnen ze het vaak niet geloven", vertelt Van Wely. Vaak is er in dit soort zaken geen directe aanleiding voor een misdrijf, en ook geen verdachte. 

Alleen bij het vinden van nieuw bewijsmateriaal gaat het onderzoek verder, maar volgens Van Wely komt dit niet vaak voor: "Het zijn heel lastige zaken. Ze kunnen niet eindeloos opnieuw blijven zoeken."

Moeilijk om los te laten

De zaak van Leons dood loopt nog steeds en Marijke hoopt snel antwoorden te krijgen. Ondanks de pijn en het verdriet van de afgelopen acht jaar zou ze het zo weer opnieuw doen. "Het is niet te doen als moeder om het los te laten als je weet dat de dader nog ergens vrij rondloopt. Ook al duurt dit al acht jaar, ik ben er nog elke dag van mijn leven mee bezig. Ik blijf vechten, nu kan ik het nog geen plekje geven."

Bekijk hier het nieuwsitem:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore