EditieNL

Drol valt uit vliegtuig: 'In 15 jaar hebben we 30 meldingen gehad'

01 november 2016 16:59 Aangepast: 01 november 2016 18:43
Er kan zomaar iets uit het vliegtuig vallen... Beeld © ANP

Waar gaat je poep heen, wanneer je in een vliegtuig naar het toilet gaat? Een Amstelveense kreeg daar antwoord op, toen er maandag een mysterieuze steen door haar dakraam vloog. Het is niet de eerste keer dat er 'ontlasting' uit de lucht komt vallen.

De Amstelveense Rikje dacht in eerste instantie dat er een meteoriet door haar dakraam was gevlogen, maar na onderzoek van de politie bleek het iets anders te zijn. Volgens de agenten was het een bevroren drol, afkomstig uit een vliegtuig. "Het brokje was twee bij twee centimeter groot, we gaan er nog steeds vanuit dat het poep is", aldus Rob van der Veen van de politie Amsterdam-Amstelland. "Het gebeurt niet of nauwelijks, het is zeer uitzonderlijk."

Bizar verhaal

"Een bizar verhaal", vindt ook Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft. Zelf twijfelt hij eraan of het echt om een drol gaat, maar hij sluit het ook niet uit. "Het ontwikkelen van wc's in een vliegtuig is een wetenschap op zich", vertelt hij. "Stel je voor: je hebt een langeafstandsvlucht waarop iedereen eet, en dus naar de wc moet. Ontlasting moet verplaatst worden, want als het allemaal op een plek zit wordt het vliegtuig instabiel." 

Vliegtuigen slaan alle ontlasting daarom op in tanks, die op het vliegveld worden geleegd. "Het kan zijn dat die niet goed dicht zaten, waardoor er een stukje drol uitviel". Vanwege de grote hoogte bevriest de drol, waarna hij met grote snelheid naar beneden valt. Dat veroorzaakt soms behoorlijke schade, zoals gaten in ramen of daken.

Thumbnail

Foto: Theo Jurriens

Alarmlijn

Natuurlijk gebeurt het niet dagelijks dat er ontlasting uit vliegtuigen vallen, maar het is ook niet de eerste keer. Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen opende het Medpunt Vallend IJs', waar vallende ijsblokken kunnen worden gemeld. "In de afgelopen 15 jaar kwam er dertig keer een melding van ijsbrokken die uit vliegtuigen waren gevallen", vertelt hij. 

Jurriens en zijn team deden onderzoek naar de materie van de brokken, en in vijf van de gevallen bleek het om bevroren urine te gaan, afkomstig uit vliegtuig-wc's. "In andere gevallen gaat het bijvoorbeeld over het alcoholhoudende water dat wordt gebruikt om de vleugels van ijs te ontdoen, of gewoon brokken ijs die van het vliegtuig zijn gevallen". Jurriens schat in dat er wel vaker dingen van of uit vliegtuigen vallen, al worden die niet altijd gemeld. "Het gebeurt vast vaker, maar het meeste valt in zee."

Net zoals in een film

Toch hoeven we volgens Melker niet bang te zijn dat er zomaar van alles uit de lucht komt vallen. "Normaal gesproken kan er eigenlijk niks uit een vliegtuig vallen. Er zit namelijk overdruk in de cabine, waardoor de deur niet zomaar open kan. Zomaar uit een vliegtuig vallen of springen, zoals ze dat in films doen, kan dus niet."

Bekijk hier het nieuwsitem:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`