Nederland

Doorbraak in Posbankmoord: na 13 jaar twee verdachten aangehouden

02 november 2016 19:07 Aangepast: 02 november 2016 21:04
Alex Wiegmink werd in 2003 vermoord op de Posbank

De politie heeft twee aanhoudingen verricht in de 13 jaar oude Posbankmoord. In 2003 werd Alex Wiegmink vermoord, maar een dader werd al die tijd nooit gevonden. Het gaat om twee verdachten van 55 en 43 jaar uit Brabant.

De politie heeft zojuist de aanhouding bekendgemaakt op een ingelaste persconferentie.

Een 55-jarige verdachte uit Boekel meldde zich vandaag op het politiebureau in Uden en bekende zijn betrokkenheid. "Hierna kwam het onderzoek in een stroomversnelling'', zei onderzoeksleider van de politie Aart Garssen vanavond. Vervolgens werd nog een 43-jarige man aangehouden in zijn woonplaats Veghel.

DNA op muts

Garssen zegt dat de vondst van DNA-materiaal op een muts die werd aangetroffen op de plek van de uitgebrande auto van het slachtoffer, mede te maken heeft met een van de verdachten. De familie van Wiegmink, die over de aanhoudingen is ingelicht, reageerde opgelucht. Het verdachte duo wordt vermoedelijk vrijdag voorgeleid.

Meer dan de verdenking 'betrokkenheid bij het delict' wilde de politie nog niet kwijt. Het onderzoeksteam was de mannen al wel op het spoor. "Had hij zich niet gemeld, dan was hij de komende dagen door ons opgehaald'', zei Garssen over de 55-jarige verdachte.

Verkeerde plaats

De Posbankmoord betreft de moord in januari 2003 op Alex Wiegmink uit Drempt. De huisschilder werd doodgeschoten op de Posbank bij Rheden, waar hij aan het hardlopen was. Zijn lichaam werd een paar uur later teruggevonden in zijn uitgebrande auto in de Brabantse plaats Erp.

Wandelaars vonden het lichaam van de 44-jarige Wiegmink bij een bosgebied in het Brabantse Erp, in de kofferbak van zijn eigen auto. Later bleek dat hij al op de Posbank moet zijn doodgeschoten. De politie vermoedt dat Wiegmink op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was, en dat er meerdere personen bij zijn dood zijn betrokken.

In de loop der tijd zijn meerdere verdachten aangehouden en verhoord, maar tot een veroordeling kwam het nooit.

Opsporing Verzocht

Maandag kondigde misdaadverslaggever Peter R. de Vries op Twitter al aan dat de politie nieuwe aanknopingspunten heeft gevonden. Een coldcaseteam van de politie heeft de afgelopen 1,5 jaar met 20 man gewerkt aan de zaak.

Opsporing Verzocht besteedde gisteravond aandacht aan de moordzaak. De politie kreeg 25 tips binnen na de uitzending.

`