EditieNL

Mishandelde circusbeer Mascha overleden in Berenbos

29 juni 2017 15:49 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Bears in Mind/Ouwehands Dierenpark

Beer Mascha is overleden in Ouwehands Dierenpark. De beer leefde onder schrijnende omstandigheden in het Russische Staatscircus en werd een nationale beroemdheid toen de Nederlandse Dierenbescherming haar in beslag nam.

Beer Mascha liep al een tijd moeilijk, en na medische scans bleken haar ellebogen en knieën helemaal versleten. Omdat dit niet te genezen was, is besloten het dier te laten inslapen. "Ze is 28 jaar geworden, terwijl beren in gevangenschap wel 45 kunnen worden", zegt bosbeheerder Annemarie Weegenaar.

"Ze heeft een slechte start van haar leven gehad in het Russisch Staatscircus. Daardoor heeft ze veel schade aan haar heup, knie en ellebogen opgelopen", zegt Weegenaar. "Ook heeft ze de eerste jaren waarschijnlijk slechte voeding gehad." 

Gemuilkorfd en geslagen

Samen met beer Batir vormde Macha de grote attractie van het Russisch Staatscircus in de jaren '90. Ze werd gemuilkorfd en met een zweep het podium op gejaagd. Toen het circus naar Nederland kwam, besloot de Landelijke Inspectie Dierenbescherming in actie te komen en het dier in beslag te nemen. 

(tekst gaat door na de foto)

Thumbnail

Mascha in het circus in 1994

"Zeker voor die tijd was het een hele mooie overwinning", zegt bosbeheerder Weegenaar. "Nederland was dan ook één van de eerste landen met dierenbeschermingswetten." Na een korte opvang werd Mascha samen Batir naar het Berenbos gebracht.

Baas in het bos

Ondanks de goede opvang was het trauma van het circus niet meteen weg bij Mascha. "Het kan voor beren een aantal jaren duren voordat ze helemaal gewend zijn", zegt Weegenaar. "Ze deed een soort danspasjes, dat is stressgedrag van beren." De laatste jaren van haar leven was er volgens Weegenaar niks meer van te zien. "Zo zie je maar dat beren het verleden achter zich kunnen laten."

In de twintig jaar dat Mascha in het bos geleefd heeft is ze zelfs een tijdje de baas van het bos geweest. "Er is een soort hiërarchie onder beren, bijvoorbeeld wie de beste slaapplek en het beste eten krijgt. Een tijdje had Mascha dat dus", zegt Weegenaar. Uiteindelijk kwamen er grotere en vooral jongere beren, maar Mascha bleef wel een eigen plek houden. "Het was mooi om te zien wat een aanzien zo'n oud vrouwtje nog had." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`