Nederland

Schoolklassen ondertekenen contract: een half jaar niet roken

03 november 2016 08:43 Aangepast: 03 november 2016 12:38
Archiefbeeld. Beeld © ANP

Een ludieke actie om te voorkomen dat leerlingen beginnen met roken. 120 klassen in het hele land gaan de uitdaging aan om een half jaar van de sigaretten af te blijven.

De klassen, allemaal vmbo- en praktijkscholen, hebben een contract ondertekend. De klas die het tot 2 mei volhoudt, maakt kans op een uitje met de hele klas. Ook de klas van Abdelilah (12) van praktijkcollege 'Het Plein'​ in Amsterdam gaat de uitdaging aan. "Drie keer per week gaan we vragen of je hebt gerookt of niet", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Met de lancering van de 'Smokefree Challenge' hoopt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) jongeren van het roken af te houden en weer een stap dichterbij een rookvrije generatie te komen.

Bijna tien keer zo hoog

Het gaat bij de scholen om een proef. De uitdaging is vooral gericht op jongeren in de eerste twee klassen van het vmbo. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen hier vaak voor het eerst met sigaretten in aanraking komen.

De klas gaat gezamenlijk de uitdaging aan. Dat betekent dat de leerlingen die niet roken dat gedurende zes maanden volhouden en de leerlingen die al roken de afspraak maken dat in die periode niet te doen. Alle leerlingen van een klas ondertekenen het contract.

Creatieve opdracht

De deelnemers krijgen drie inhoudelijke lessen. Verder krijgen de kinderen nog een creatieve opdracht: de leerlingen maken met elkaar een filmpje over 10 voordelen van niet roken naar voorbeeld van de bekende vlogger Dylan Haegens die voor NIX18 zo’n zelfde video heeft gemaakt:

Het Trimbos-instituut en de GGD ondersteunen de scholen bij de Challenge.

Het aantal jongeren dat rookt is de afgelopen jaren gedaald, maar de kans dat een vmbo-leerling rookt is bijna tien keer zo hoog als de kans dat een vwo-leerling rookt.

Hoeveel jongeren roken er?

  • Van de jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft 23 procent ooit gerookt, in 2011 was dat 33 procent
  • 11 procent van de jongeren tussen de 12 en 16 heeft de afgelopen maand gerookt, dat was in 2011 nog 17 procent
  • 3 procent van deze jongeren rookt dagelijks, dat was in 2011 6 procent
  • Ook het aantal dagelijkse rokers daalde van 6 procent naar 3 procent
  • Op het vmbo-b zijn aanzienlijk meer rokers (32 procent heeft ooit gerookt) dan op het vwo (16 procent)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`