Nederland

Voedselvergiftiging door slechte hygiëne in restaurant: 'Je proeft 't niet, dat is het lastige'

01 juli 2017 09:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
'Dóór en dóór verhitten is de beste manier om te voedselvergiftiging te voorkomen' Beeld © iStock

Muizenpoep in de keuken, bedorven voedsel of smerig kookgerei. Ruim 120 restaurants kregen een boete vanwege slechte hygiëne in de keuken. Wat kun je zelf doen om voedselvergiftiging te voorkomen? "Als een restaurant er vies uitziet, is het dat meestal ook."

Uit recente inspectierapporten van de NVWA blijkt dat onlangs 129 restaurants onder verscherpt toezicht hebben gestaan. Deze restaurants kregen één of meerdere boetes voor slechte hygiëne of voedselveiligheid.

ZIE OOK: Bekijk hier bij welke restaurants bij jou in de buurt iets mis was 

Op de lijst staan veel kleine restaurants, maar bijvoorbeeld ook Jamie Oliver's Fifteen in Amsterdam. De lijst bevat ook opvallend veel restaurants die gebaseerd zijn op de Oosterse keuken. Maar liefst 69 restaurants op de lijst serveren Chinese, Indonesische, Japanse of Thaise gerechten.

'Rijst is een risico'

En dat is niet zo gek, zegt microbioloog Rijkelt Beumer tegen RTL Nieuws. "Rijst vormt een risico. Vaak koken Aziatische restaurants 's ochtends al een grote pan rijst, waar ze de rest van de dag uit scheppen."

"Het probleem is dat de rijst in die pan lauwwarm blijft, en dus een ideale voedingsbodem is voor allerlei bacteriën. Dat hoeft niet meteen erg te zijn, als de rijst voor het serveren nog eens opnieuw door en door verhit wordt zodat de bacteriën gedood worden. Maar dat gebeurt dus niet altijd even goed."

 

Er zijn volgens Beumer behalve rijst ook andere producten waar het vaker mis mee gaat. "Bij een pasta die al eerder op de dag bereid is, heb je hetzelfde probleem. En op rauwe groenten, die dus niet verhit zijn, kunnen ook nog veel bacteriën zitten."

Misselijk en overgeven

Toch zijn bacteriën niet per se een probleem, zegt Beumer. "In Thailand eten ze zelfs bedorven kip, die gewoon stinkt. De truc is dus om alles dóór en dóór te verhitten. Zo dood je alle bacteriën."

Maar als dat niet gebeurt, kun je flink ziek worden. "Bij een voedselvergiftiging word je binnen een paar uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten misselijk, en ga je overgeven. Je voelt je een dag ziek, en daarna misschien nog wat slapjes", vertelt Beumer.

Buikpijn en diarree

Maar bij een voedselinfectie ben je er slechter aan toe. "Dat merk je meestal pas na een uur of acht. Je krijgt flinke buikpijn en diarree. De bacteriën zitten dan namelijk al in je darmen, en die produceren water om de bacteriën er weer uit te werken", zegt Beumer. "Die buikpijn en diarree kan soms dagen aanhouden".

Voedselvergiftiging of voedselinfectie? 

  • Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselvergiftiging op. Dat komt neer op ongeveer 2000 ziektegevallen per dag.
  • Een voedselinfectie komt minder vaak voor, maar ontstaat ook door het eten van besmet voedsel. 
  • Een voedselinfectie kan leiden tot een ontsteking van de maag, darmen of van andere organen.
  • Mensen kunnen dan last krijgen van diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts.
  • De klachten ontstaan niet eerder dan 8 uur na het eten van besmette producten.
  • Dat in tegenstelling tot voedselvergiftiging, waarbij de gifstoffen van bepaalde bacteriën vrijkomen. De klachten ontstaan dan vaak al binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel.

Bron: RIVM

En dan is er niet veel meer aan te doen. "Eten gaat meestal niet en antibiotica maakt het alleen maar erger. Het enige wat je dan nog kunt doen is veel drinken zodat je vochtpeil op orde blijft. En wachten tot het overgaat."

'Je proeft het niet'

Is er dan een manier om te voorkomen dat je ziek wordt na het eten in een restaurant dat het niet zo nauw neemt met de voedselveiligheid en hygiëne? "Dat is lastig, want je proeft het niet. Je merkt het meestal pas achteraf als je iets verkeerds hebt gegeten. Dan is het al te laat." 

Toch zijn er volgens Beumer wel dingen waar je op kunt letten als je uit eten gaat. "Je moet goed opletten of iets dat warm geserveerd wordt ook echt heet is. De tafels en het bestek moeten schoon zijn, net als de borden", vertelt hij.

Schone nagels?

En al kun je meestal niet in de keuken kijken, er zijn andere factoren die duiden op slechte hygiëne. "Let op de organisatie, is het een rommeltje? Als er slordig gewerkt wordt, kan er al een belletje gaan rinkelen. Kijk ook of de medewerkers schone nagels hebben. Als je het gevoel hebt dat het restaurant vies is, dan is het dat meestal ook."

Toch is een 'schoon' restaurant volgens Beumer geen garantie dat er nooit iets mis is. "Een aantal jaar geleden werden 63 mensen ziek die gegeten hadden bij Noma, één van de beste restaurants ter wereld", vertelt hij. "Achteraf bleek dat een kok het norovirus met zich meedroeg en het eten daarmee had besmet. Ook in toprestaurants kan zoiets gebeuren."

Haarnetje in de tapas

Op onze Facebookpagina vroegen we mensen die iets smerigs hadden meegemaakt in een restaurant, zich te melden. Onderstaande foto's van een loempia waar een touwtje uithangt en een tapasgerecht met haarnetje werden ingestuurd door Senna (links) en Nicolette (rechts).

Thumbnail

Meer op rtlnieuws.nl:

`