EditieNL

Minder mensen doen soa-test: 'We voelen ons allemaal een beetje onsterfelijk'

04 november 2016 13:53 Aangepast: 04 november 2016 18:41
Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam heeft 300.000 euro uitgetrokken zodat meer mensen zich gratis kunnen laten testen op geslachtsziekten. Maar volgens experts is niet alleen geld het probleem: mensen denken tegenwoordig te makkelijk over soa's.

Niemand doet het graag, maar soms is het toch echt nodig: een soa-test laten doen. En we doen het steeds minder graag. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat steeds minder mensen zich laten testen op geslachtsziekten.

Eén van de redenen is dat er bezuinigd is op de gratis tests die je bij de GGD kunt laten doen. Sinds 2015 kun je je alleen nog gratis laten testen als je in de hoogste risicogroep valt, dat zijn jongeren tot 25 jaar, homoseksuele mannen en sekswerkers. Als je niet in die groepen valt moet je naar je huisarts, waar de behandeling van je eigen risico af gaat. 

Risico voor de volksgezondheid

Niet alleen landelijk lieten minder mensen zich testen, ook in Amsterdam was er een flinke daling. Daarom heeft de gemeente besloten om extra geld uit te trekken voor de soa-tests van de GGD. Gemeenteraadslid Meltem Kaya, dat het voorstel had ingediend, is blij dat het geld er komt, maar ze hoopt wel dat de landelijke politiek volgt."Dit is goed nieuws, maar we zijn er nog niet. De volgende stap is om ook Den Haag te overtuigen van het belang van extra investering in gratis soa-tests", zei ze tegen Parool

Hanna Bos werkt als arts bij stichting Soa Aids Nederland, en ook zij denkt dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat dit soort tests toegankelijk is voor meer mensen. "Aantal mensen dat een soa-test doet, neemt alleen maar af", zegt ze. "En dat is een risico voor de volksgezondheid." Mensen zouden namelijk langer rondlopen met een geslachtsziekte, en meer mensen besmetten. 

'Dat overkomt mij niet' 

Naast de kosten ziet Nynke Nijman, psycholoog gespecialiseerd in seksuele gezondheid, ook een andere belangrijke oorzaak voor de daling: mensen denken te gemakkelijk over soa's. "Ze denken 'dat overkomt mij niet'.  We voelen ons allemaal een beetje onsterfelijk." Daarnaast ziet Nijman dat mensen zich niet genoeg realiseren dat een soa best ernstig kan zijn. 

"Mensen denken dat ze bijvoorbeeld van chlamydia heel makkelijk weer af kunnen komen", zegt ze. "Maar er zit echt een risico aan, zeker voor vrouwen. Die kunnen er onvruchtbaar van worden." En waar de angst voor HIV in de jaren '80 en '90 nog groot was, ziet zij dat die helemaal naar de achtergrond verdwenen is. 

Het beste kun je volgens Nijman helemaal voorkomen dat je een soa-test moet doen, door gewoon voorbehoedsmiddelen te gebruiken. "Een condoom is eigenlijk niet sexy, maar het moet wel natuurlijk." Ze vindt dat mannen en vrouwen samen verantwoordelijkheid moeten nemen hiervoor. "Over het algemeen is het nu nog zo dat de man het initiatief moet nemen om een condoom om te doen. En dat is niet goed natuurlijk."

Bekijk hier de reportage:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore