Nederland

Rechtszaak tegen MH17-daders in Nederland

29 juni 2017 22:13 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De reconstructie van de Boeing 777, gemaakt in opdracht van het Joint Investigation Team (JIT). Beeld © ANP

De rechtszaak tegen de daders van de MH17-ramp zal in Nederland worden gehouden. Dat melden nationale en internationale bronnen aan RTL Nieuws. De daders zullen onder Nederlands recht worden berecht.

Binnenkort praat de Nederlandse ministerraad over de vervolgingsstrategie. Naast Nederland moeten ook Australië, Maleisië, Oekraïne en België instemmen. Met die landen zit Nederland in het Joint Investigation Team (JIT). Een optie voor een VN-tribunaal werd twee jaar geleden in de Veiligheidsraad geblokkeerd door Rusland.

Logische keuze

Nederland is een logische keuze, ook omdat ons land de meeste mensen verloor bij het neerschieten van MH17. Op 17 juli 2014, kwamen 298 mensen om het leven toen vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten, onder wie 193 Nederlanders.

"Dat binnenkort wordt besloten waar de rechtszaak wordt gehouden, betekent niet dat daders op korte termijn voor de rechter verschijnen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het strafrechtelijk onderzoek is nog lang niet afgerond. Voor de afronding moet wel duidelijk zijn hoe eventuele daders vervolgd gaan worden."

Bij verstek veroordeeld

Al eerder hintte het kabinet op het houden van de rechtszaak in Nederland. Zo schreven minister Blok (Veiligheid en Justitie) en minister Koenders (Buitenlandse Zaken) vorige week dat met Oekraïne wordt gesproken over strafrechtelijke samenwerking ten behoeve van een eventuele vervolging en berechting in Nederland. Het Openbaar Ministerie heeft eerder een voorkeur uitgesproken voor berechting in ons land.

Het is de vraag of de daders ooit daadwerkelijk voor de rechter zullen verschijnen. Als dat niet mogelijk is, zullen daders bij verstek worden veroordeeld.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore