Geld & werk

Jorien moet stoppen bij brandweer na fitheidstest: 'Eisen voor vrouwen oneerlijk'

30 juni 2017 13:21 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Brandweervrouw Jorien Traas (53) moest stoppen als vrijwilliger omdat ze de verplichte nieuwe fitheidstest voor brandweerlieden niet haalt. Onterecht, vindt Jorien. De eisen zijn voor vrouwen net zo zwaar als voor mannen, en dat is volgens haar niet eerlijk. "Je laat Sven Kramer en Ireen Wüst ook niet tegen elkaar schaatsen."

Ze is naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt, dat haar zaak vandaag behandelt.

De onlangs ingevoerde conditietest van de brandweer is voor veel vrouwen en mannen een probleem. Velen zakken voor de pas vernieuwde conditietest. Bij de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers kwamen de afgelopen maanden 300 klachten binnen over de test, 40 daarvan zijn van vrouwen.

De vereniging is bang dat de brandweer hierdoor veel vrouwelijke vrijwilligers kwijtraakt. De bond steunt Traas daarom in de zaak voor het college.

Alle brandweerlieden gelijk

Brandweer Nederland meldt dat de test voor alle brandweerlieden gelijk is: jong, oud, man en vrouw. "Het brandweervak is fysiek en mentaal zwaar en niet geheel zonder risico. Er moet in soms extreme omstandigheden gewerkt worden. Hierop worden onze mensen ook getraind en met regelmaat getest. Fit zijn is in het werk van cruciaal belang", aldus voorzitter Stephan Wevers.

Politie: jaarlijkse Fysieke vaardigheidstoets (FVT)

Bij de politie is het verplicht om jaarlijks de Fysieke Vaardigheidstoets (FVT) te doen. De test bestaat uit een parcours van vijf rondjes. Tijdens de sporttest worden snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen uitvoerig getoetst. In de test wordt onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen én leeftijdscategorieën. De zwaarste eis voor de jongste groep vrouwen is om het parcours af te leggen in 3 minuut 43, voor mannen van die leeftijd is dat 3 minuut 7 seconden. Elke vijf jaar ouder mag je er langer over doen. Vrouwen van 60 mogen er 4 minuut 50 seconden over doen, mannen van die leeftijd moeten het in maximaal 4 minuten doen.

Maar Jorien vindt het niet eerlijk dat zij als 53-jarige vrouw hetzelfde moet kunnen als een 18-jarige man. "Het is geen eerlijke test. Als brandweer ben je een team. Mijn kracht ligt op andere terreinen. Wij oudjes redden het niet om die zware pop te tillen. Het is een piekbelasting die wordt getest."

Traplopen

Een onderdeel van de fitheidstest is traplopen. Bij die oefening moet 100 treden gelopen worden met 42 kilo extra bepakking, zonder de leuning vast te houden. Traas kwam tot 80 treden. Meer lukte niet ondanks veel training.

"Het hele voortraject van de conditietest lukt me wel. Ik moet alleen te veel gewicht op die trap meesjouwen. Ik was chauffeur en instructeur. En ik mocht ook naar binnen bij een brand. Volledige brandweervrouw dus."

Ontslag onder dwang

Om brandweervrouw te kunnen blijven, was het halen van de fitheidstest noodzakelijk. En dus kon Jorien niet blijven. "Ik heb onder dwang per 1 mei ontslag genomen." 

Defensie: jaarlijkse Defensie Conditie Proef (DCP)

Bij Defensie wordt bij de jaarlijkse fitheidstest onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen en leeftijdscategorieën. Alle militairen zijn verplicht om jaarlijks de defensie conditie proef (DCP) te doen. De zwaarste eis voor mannen bestaat uit 2400 meter hardlopen, 20 push-ups en 30 sit-ups. Voor vrouwen geldt als zwaarste eis: 1900 meter hardlopen, 10 push-ups, 20 sit-ups. Deze eis geldt voor iedereen in de leeftijdscategorie tot en met 30 jaar. Vanaf 30 jaar worden de eisen van de DCP lager voor zowel mannen als vrouwen.

Bij de brandweer werken 1250 vrouwen als brandweervrouw: 250 als beroeps en 1000 als vrijwilliger. Dat is ongeveer 5 procent van het totale korps. Het College voor de Rechten van de Mens verwacht over vier tot zes weken een uitspraak te doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore