Nederland

Niet alleen pubers kunnen beter zonder smartphone naar bed

10 november 2016 14:35 Aangepast: 10 november 2016 16:25

Niet alleen pubers houden zich 's nachts bezig met hun smartphone. Eén derde van alle Nederlanders checkt zijn telefoon wanneer hij eigenlijk zou moeten slapen.

Dat doen ze niet alleen om te kijken hoe laat het is, ze scrollen ook door social media en lezen berichtjes, blijkt uit onderzoek van Deloitte. Vooral jongeren zijn nachtbrakers: iets meer dan de helft kijkt 's nachts toch even op de smartphone. Bij 45- tot 54-jarigen is dat maar een kwart. 

Dat 's nachts nog even die aan-knop indrukken slecht is voor je nachtrust, geldt niet alleen voor pubers, maar voor iedereen. Slaapdeskundige Donjacour, werkzaam bij het Slaap-Waakcentrum SEIN, geeft aan dat 'het niet alleen door het licht van het scherm komt dat je minder slaperig wordt, dat kan ook komen door de dingen die je leest of bekijkt." 

Het maakt niet uit wat je bekijkt

"Zo kan een mailtje van je werk of een berichtje dat binnenkomt tot gevolg hebben dat je je druk gaat maken en daardoor slecht in slaap valt. Maar wat je ook bekijkt, zelfs rustige dingen, het helpt niet om weer in slaap te kunnen vallen", concludeert Donjacour.

De meeste mensen weten heus wel dat het niet erg verstandig is om toch even die smartphone te checken, maar waarom doen we het dan toch? Donjacour: "Meestal zijn we te nieuwsgierig. We willen niets missen, vooral niet op social media." Zij adviseert dan ook om, hoe groot de verleiding ook is, niet op je telefoon te kijken.

Niet iedereen is dus even enthousiast over het gebruik van de telefoon als je eigenlijk moet slapen, en dat geldt ook voor partners en ouders. Uit het onderzoek blijkt dat één derde van de Nederlanders discussies heeft gehad over nachtelijk smartphonegebruik. 

Wat cijfers op een rijtje:

  • 33% van de Nederlanders checkt midden in de nacht hun smartphone.
  • 23% kijkt hoe laat het is, 9% scrolt door social media en 8% leest berichtjes.
  • De 18- tot 24-jarigen zijn de grootste groep 'nacht-checkers', namelijk 54%.
  • Ter vergelijking: van de 45- tot 54-jarigen kijkt 24% 's nachts op de telefoon.
  • 31% heeft discussies gehad over het nachtelijk smartphone gebruik met partner of ouders.

Onderzoek is gedaan door Deloitte.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`