Opmerkelijk

Tilburgse Ria (97) schiet al 80 jaar raak op de kermis: 'Gewoon goed richten'

25 juli 2017 11:27 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Ria van Dijk schoot vorig jaar voor de 80ste keer raak. Beeld © Ria van Dijk

Haar eerste foto 'schoot' ze op haar zestiende op de Tilburgse kermis, en sindsdien komt ze bijna ieder jaar terug. Vanavond staat Ria van Dijk (97) voor de 81ste keer met een geladen luchtbuks bij de schiettent, klaar om te vuren.

Ria leerde het schieten van haar broer. "Het was voor ons kinderspel. We hadden thuis een luchtbuks waarmee we oefenden", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Toen ik zestien was, liep ik met vriendinnen over de kermis en zag ik een schiettent. Toen heb ik het voor het eerst geprobeerd, en bij de tweede keer schoot ik raak."

'Daar heb je de schietvrouw!'

Sindsdien heeft Ria bijna ieder jaar een foto geschoten op de kermis in Tilburg. "Behalve tijdens de oorlog, want toen was er geen kermis." Inmiddels is de Tilburgse een bekend gezicht. "Als ze me zien lopen, zeggen ze: kijk, daar heb je de schietvrouw!"

Thumbnail

Een foto uit Ria's archief. (Foto: Ria van Dijk)

Al is ze hoogbejaard, met haar ogen en richtgevoel is niets mis. Vanavond gaat Ria traditiegetrouw naar de kermis, en schiet ze als het goed is voor de 81ste keer raak. Of ze daar zin in heeft? "Ja, allicht. Ik vind het vooral leuk om weer een nieuwe foto te hebben. En daarna gaan we poffertjes eten, dat hoort erbij."

'Elk geweer is anders'

Als ervaren fotoschieter heeft ze tips voor anderen die raak willen schieten. "Houd er rekening mee dat ieder geweer dat je op de kermis in je handen krijgt, anders is. Je moet zorgen dat je 'm goed stil houdt. En verder gewoon goed richten natuurlijk."

Thumbnail

Wil je Ria's schietkunsten zien? Kermis FM ging in 2015 met haar mee naar de schiettent. Bekijk hieronder hun reportage:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore