Nederland

OM wil vervolging oud-topambtenaar Demmink staken

30 juni 2017 15:46 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Oud-topambtenaar Joris Demmink (archieffoto). Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft het gerechtshof in Arnhem gevraagd te mogen stoppen met de vervolging van oud-topambtenaar Joris Demmink. Volgens het OM is er 'geen redelijk vermoeden' dat Demmink zich 'in de jaren 1995-1997 heeft schuldig gemaakt aan de verkrachtingen waar twee – destijds – minderjarige Turkse jongens aangifte van deden'.

Het OM stelt dat 'al het noodzakelijke onderzoek diepgaand en uitputtend' is uitgevoerd. Daarom heeft het OM in een besloten zitting gevraagd te mogen stoppen met verdere vervolging. Na een zogenoemde artikel 12-procedure had het hof het OM opdracht gegeven de beschuldigingen nader te onderzoeken.

Niet in Turkije geweest

Demmink zou in de jaren 1995, 1996 en 1997 'niet meerdere dagen achtereen aansluitend in Turkije' zijn geweest, zegt het OM. Het stelt zelfs dat er geen enkele aanwijzing is dat hij in die jaren überhaupt in Turkije heeft verbleven.

Ook in Nederland is feitenonderzoek uitgevoerd. De Rijksrecherche heeft alle signalen van seksueel misbruik door Demmink onderzocht. Ook daaruit komen geen strafbare feiten naar voren, zegt het OM.

Turkije werkte niet mee

Demmink, voormalig secretaris-generaal op het departement van Veiligheid en Justitie, ligt al jaren onder vuur vanwege beschuldigingen van seksuele misdrijven. Volgens het OM werd het onderzoek bemoeilijkt door het gebrek aan medewerking vanuit Turkije. Aan dat land zijn meerdere rechtshulpverzoeken gedaan, onder meer om de vermeende slachtoffers als getuigen te horen.

De rechter-commissaris en de officier van justitie zijn een paar keer naar Turkije gereisd om de rechtshulpverzoeken kracht bij te zetten. "Alle inspanningen van de Nederlands autoriteiten ten spijt konden de onderzoekshandelingen in Turkije niet worden uitgevoerd'', zegt het OM in een verklaring. Volgens Turkije staat de Turkse wetgeving dat niet toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`