Nederland

Sinterklaasintocht bijna overal zonder problemen verlopen

13 november 2016 18:08 Aangepast: 13 november 2016 18:36
Roetpieten in Amsterdam Beeld © ANP

Sinterklaas heeft zijn eerste drukke weekend in Nederland afgesloten. De meeste intochten zijn gezellig en zonder incidenten verlopen. Ook in Amsterdam, waar alleen roetpieten actief waren, is niets vervelends gebeurd.

Samen met zijn pieten in allerlei kleuren (zwart, regenboog, schoorsteen, soms door elkaar heen, soms van één kleur) deed Sinterklaas honderden dorpen en steden aan. In de grote steden verliep de intocht doorgaans gemoedelijk.

Gisteren was de landelijke intocht in Maassluis, waar 20.000 mensen hem opwachtten. De gemeente had groot uitgepakt met veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat protesten voor én tegen Zwarte Piet uit de hand zouden lopen. Dat leek gelukt, tot rellen kwam het niet.

De intocht in Maassluis:

Eén man werd opgepakt die twee messen bij zich had, waaronder een kapmes. De 31-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats verklaarde op weg te zijn geweest naar een vriend.

200 mensen opgepakt

Een kleine 200  tegenstanders die onderweg waren naar Maassluis strandden door politiecontroles in Rotterdam. De groep wilde toen daar maar demonstreren maar dat mocht niet en iedereen werd opgepakt. Sommigen zeiden later dat ze daarbij hardhandig zijn aangepakt. In de avond mocht iedereen op één na weer naar huis. Alleen een man die een verslaggever van PowNed voor een rijdende auto zou hebben geprobeerd te duwen, zat ook vandaag nog vast.

Naar de live-uitzending van de landelijke intocht in Maassluis keken 2 miljoen mensen. De intocht van de sint in Den Haag trok volgens de organisatie ruim 180.000 bezoekers. Vandaag arriveerde de goedheiligman met alleen roetveegpieten in Amsterdam en later in Utrecht. De sfeer was er gezellig. In Lelystad waren alleen zwarte pieten mee. 

Schattige Canadese kindjes in Amsterdam:

 

 

`