Nederland

Zakkenrollersbendes uit azc's trekken door uitgaanscentrum Groningen

14 november 2016 21:55 Aangepast: 14 november 2016 21:58
Beeld © ANP

Groningen wordt sinds enkele weken geteisterd door groepen zakkenrollers. Volgens de gemeente gaat het om georganiseerde groepen asielzoekers.

Het Dagblad van het Noorden meldt dat het gaat om Marokkaanse asielzoekers, die 'rovend door de stad trekken'. Omdat Marokko een veilig land is, maken zij geen enkele kans op een verblijfsvergunning, maar hun procedure moeten ze wel afwachten in het asielzoekerscentrum.

Dezelfde manieren

Vooral op de uitgaansavonden in de stad is het veel raak. De groepen zakkenrollers treden op in georganiseerd verband en werken veelal op dezelfde manieren, waarschuwt de politie. Zo worden mensen op straat aangesproken voor een vuurtje, terwijl een ander het afgeleide slachtoffer rolt. Een andere veelvoorkomende manier is dat een slachtoffer op straat wordt ingesloten door een groep, waarna hij gerold wordt. 

De politie en de gemeente zeggen niets over de nationaliteit van de verdachten, maar bevestigen wel dat het gaat om asielzoekers uit veilige landen.

Er zijn extra agenten actief. De gemeente is in gesprek met staatssecretaris Dijkhoff over de asielprocedure. Groningen wil dat de procedure voor een kansloze asielzoeker binnen 1 of 2 dagen is afgerond, zodat ze meteen weer kunnen worden uitgezet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore