Nederland

Vrolijke vuilnisbak zorgt voor veel minder zwerfafval

15 november 2016 14:57 Aangepast: 15 november 2016 17:15

Het lijkt op een moderne variant van Holle Bolle Gijs. Inwoners van de Brabantse plaats Cuijk konden nauwelijks heen om de felgekleurde afvalbakken die de gemeente afgelopen zomer bij wijze van proef neerzette.

De test met deze bakken was volgens de gemeente een groot succes want de hoeveelheid zwerfafval daalde met 70 procent. De bakken waren versierd met cartoonfiguren, kleurrijke tekeningen en lieten het geluid van een boer of kauwen horen wanneer er iets in de bak gegooid werd. Bezoekers van een aantal druk bezochte recreatieplassen in Cuijk gooiden massaal hun lege blikjes en ander afval in deze vuilnisbakken.

Gratis blikjes

Het onderzoek, waarvan gisteren de eerste resultaten bekend werden, had tot doel om mensen te motiveren om hun eigen afval weg te gooien. Om de test een zet in de rug te geven werden aan de bezoekers gratis blikjes drinken uitgedeeld, deze bleken massaal in de kleurrijke bakken te zijn gegooid. De recreanten werden ondertussen ongemerkt gemonitord door de onderzoekers.

De proef werd afgelopen zomer uitgevoerd in de gemeente Cuijk door de Brabantse handhavingsdienst ODBN en Gemeente Schoon, het landelijk kenniscentrum op gebied van zwerfafval.

Blij met uitkomst

Cuijk zegt blij te zijn met de uitkomst van het onderzoek en gaat bekijken of de bakken ook op andere plaatsen in de gemeente kunnen worden neergezet.

De proef met deze vuilnisbakken was de eerste en voorlopig nog enige. Gemeente Schoon is blij met de resultaten, maar wil nog niet zeggen of de resultaten aanleiding vormen voor verder onderzoek. Bekend was al wel dat gebieden met felgekleurde of anderszins opvallende vuilnisbakken ook schoner waren dan gebieden met de traditionele groene of grijze afvalemmers.  

`