EditieNL

Handlettering is een grote hit: 'Een beetje kneuterig, maar wel ontspannend'

15 november 2016 11:20 Aangepast: 15 november 2016 18:53
Een van de creaties van Claudia. Beeld © Instagram/Claudia Varewijck

Iedereen die Instagram heeft, kent de inspirerende quotes wel die in zwierige letters zijn geschreven. Deze combinatie van schrijven en tekenen wordt ook wel handlettering genoemd en is een grote hit.

Met stiften, potloden of verf is het de bedoeling letters zo mooi mogelijk te schrijven, vaak met inspirerende quotes als resultaat. Deze quotes worden vervolgens verspreid, bijvoorbeeld op Instagram. Ook Nederlandse fans verspreiden daar hun creaties, onder de hashtag #dutchletteringchallenge.

Het Instagramaccount van Claudia Varewijck staat vol met de door haar gemaakte handlettering, iets waar ze groot fan van is. "Het is het afgelopen jaar al steeds populairder geworden, maar de laatste maanden is de aandacht enorm gegroeid", vertelt ze. "Er worden veel workshops gegeven en je ziet het overal voorbij komen op Instagram en Facebook."

Kneuterig

Je kunt handettering natuurlijk op kaarten zetten, maar ook op de borden van de plaatselijke groenteboer komt de stijl nog wel eens terug. Henry van der Horst (zie foto onder) maakt al jaren de borden die je tegenkomt op de markt, hij maakt er bijna 600 per week. "Het is gewoon heel hip op het moment. Ook bij winkels wordt het handgeschreven bord weer steeds vaker gebruikt."

Thumbnail

Dat betekent ook dat een foutje hier en daar helemaal niet erg is, dat voegt wat toe aan de charme. "Het heeft iets kneuterigs, het hoeft niet perfect. Daar is nu weer behoefte aan. In dit digitale tijdperk waarin hele generaties niet anders kennen dan de teksten die uit de printer komen, zie je ineens weer een revival van handgemaakte dingen."

Boek

Ook Karin Luttenberg had een paar jaar geleden schoon genoeg van digitale teksten. "Ik tekende altijd al veel voor mijn grafische opleiding, maar toen werkte ik vooral op de computer. Ik kreeg zoveel enthousiaste reacties toen ik eens iets handgemaakt op instagram zette."

Daarom besloot ze al haar kennis over handlettering te bundelen in het boek Paper Fuel, dat beter loopt dan ze had kunnen hopen. "Het boek wordt echt gigantisch verkocht, mensen vinden het leuk om creatief aan de slag te gaan", vertelt ze.

 

In tegenstelling tot de quote van vandaag voor de #dutchlettering challenge, heb ik toch veel 'perfecte' handlettering tekeningen voorbij zien komen! Zo leuk allemaal. Sorry dat ik niet de tijd heb om op allemaal te reageren, maar echt super. Voor vandaag 4 hele mooie exemplaren voor dag 7 'the wall of lettering fame'. Ik krijg soms de vraag hoe je in de 'wall of lettering fame' kan komen. Eerlijk gezegd heb ik daar geen richtlijnen voor. Ik probeer zoveel mogelijk mensen een keer aan de beurt te laten komen. Als ik iedere dag alleen de echt allermooiste zou laten zien, zou ik zelf jammer vinden. Sommige mensen tekenen al jaren, sommigen zijn net begonnen. Maar iedereen doet z'n best en vindt het leuk om waardering te krijgen voor haar werk. Dus vandaar mijn volledig ongefundeerde keuzes....Alhoewel ik deze van vandaag toch echt serieus erg mooi vind. De makers staan getagd. . . #letterart #lettering #handlettering #handdrawn #handwritten #handmadefont #sketch #doodle #draw #tekening #illustrator #typspire #dailytype #typedaily #modernlettering #moderncalligraphy #quote #illustration

Een foto die is geplaatst door Dutchlettering (@dutchlettering) op

Ontspannend

Natuurlijk is het een uitdaging om de teksten zo mooi mogelijk te maken, maar Karin geniet vooral van de rust die haar hobby haar brengt. "Het is een heel ontspannende bezigheid. Zeker als je een uurtje bezig bent, zonder telefoon in de buurt." Ook Claudia haalt er veel voldoening uit om de mooiste teksten te maken. "Mijn handschrift was al netjes, maar het is er nog netter van geworden. Voor mij werkt het als een soort therapie: het is rustgevend, en ik zet mijn gedachten dan even 'uit'."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bekijk hier de reportage van Editie NL:

 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`