Nederland

Hackende scholier legt steeds vaker schoolsysteem plat

16 november 2016 07:44 Aangepast: 16 november 2016 07:51
Beeld © ANP

Het komt steeds vaker voor: scholieren die het computersysteem van hun middelbare school hacken. Het afgelopen jaar werden op tientallen middelbare scholen computers platgelegd of werd er illegaal rondgekeken in de administratie.

De scholieren laten zogenoemde DDoS-aanvallen los op het schoolnetwerk, waardoor dat overbelast raakt. En ook weten scholieren wachtwoorden van systemen te achterhalen, waardoor die niet meer bereikbaar zijn. En zo kunnen docenten hun lessen niet meer draaien en kunnen leerlingen hun digitale opdrachten niet meer opslaan, meldt het AD.

Digitaal kattenkwaad

De scholen zitten in hun maag met de hackende leerlingen. "Ze willen niet achter die leerlingen aanjagen omdat het pas tieners zijn die vaak niet doorhebben wat ze aanrichten", zegt Job Vos, adviseur bij Kennisnet, een organisatie die scholen helpt met ict. En Kevin Jonkers van Fox-IT, een bedrijf dat scholen helpt de hacks weer ongedaan te maken, noemt de scholierenacties 'digitaal kattenkwaad'. 

De politie hoopt dat scholen meer aangifte gaan doen. Zo kan de politie een beter beeld te krijgen van het probleem. Samen met Kennisnet en de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, gaan ze de strijd aan tegen de jonge hackers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`