Nederland

Ziekenhuizen melden meer calamiteiten, maar is dat topje van de ijsberg?

16 november 2016 11:15 Aangepast: 16 november 2016 11:44

Ziekenhuizen die in de fout gaan bij een behandeling van een patiënt melden dat vaker bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het gevolg van zo’n fout kan zijn dat een patiënt er iets aan overhoudt of zelfs overlijdt.

Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht zogenoemde calamiteiten die bij de behandeling van een patiënt kunnen optreden te melden bij de Inspectie.

RTL Nieuws-special ziekenhuisdoden:

In de Nederlandse ziekenhuizen overlijden ieder jaar honderden patiënten door een medische misser. Oorzaken zijn een gemiste diagnose, een chirurg die de fout in gaat of onhygiënisch werken. RTL Nieuws onderzoekt de dossiers van de slachtoffers. Het blijkt dat ziekenhuizen hun fouten maar moeilijk toegeven en slecht onderzoeken. Nabestaanden staan daardoor vaak in de kou. Bekijk hier: RTL Nieuws-special ziekenhuisdoden

Volgens de IGZ leren ziekenhuizen calamiteiten beter herkennen, waardoor het aantal meldingen stijgt. De toename van het aantal meldingen betekent volgens de organisatie dus niet dat de zorg minder veilig wordt. "Integendeel. Doordat ziekenhuizen meer melden, onderzoeken ze meer en wordt de kans kleiner dat de ongewenste situatie nog eens voorkomt."

Cijfers over meldingen medische missers:

  • In 2009 ontving de IGZ 515 meldingen van calamiteiten
  • In 2010 541 meldingen
  • In 2011 605 meldingen
  • In 2012 737 meldingen
  • In 2013 773 meldingen
  • In 2014 900 meldingen
  • Vorig jaar ontving de inspectie 958 meldingen.
  • In de eerste helft van dit jaar kwamen al 752 meldingen binnen.
  • De verwachting voor heel 2016 is dat dit aantal op 1504 meldingen uitkomt.

Topje van de ijsberg?

Dat ziekenhuizen meer naar buiten brengen, wil nog niet zeggen dat ze nu ook álle calamiteiten melden. Uit eerder onderzoek van het instituut NIVEL blijkt dat er jaarlijks veel meer patiënten het slachtoffer zijn van verkeerd medisch handelen.

Patiëntenfederatie Nederland is blij dat ziekenhuizen steeds opener worden, maar wil niet te vroeg juichen. "Het is goed dat ziekenhuizen steeds vaker melden dat er iets is misgegaan. Maar we weten nog steeds niet of het aantal meldingen het topje van de ijsberg is, of dat er echt meer openheid komt, ook over medische missers'', zegt directeur Dianda Veldman.

Meer op rtlnieuws.nl:

`