Gezin

Rosalina (24) redde een baby: 'Het is toch normaal dat je te hulp schiet?'

17 november 2016 13:40 Aangepast: 17 november 2016 17:32
Rosalina met haar hondje Levi. Beeld © Facebook

Rosalina Nieuwenburg (24) was op 17 oktober onderweg naar haar paarden, toen ze zag dat een vrouw met haar kinderen in het water was geraakt. Ze twijfelde geen moment, stopte en wist uiteindelijk een elf maanden oude baby te redden. "Er zat helemaal geen leven meer in dat kindje."

"Ik zag twee doorweekte kinderen aan de kant staan", vertelt Rosalina. "Ik had een deken in de auto liggen, dus ik dacht: ik laat ze opwarmen in de auto." Ze kleedde de twee kindjes uit en wikkelde ze in een warme deken. Al gauw kwam ze erachter dat er nog twee kinderen in het water lagen. Priscilla, moeder van twee van de vier kinderen en de bestuurder van de bakfiets, hield de fiets omhoog en gilde: 'mijn baby's, mijn baby's'.

Vissers Henk (69) en André (ook 69), die ook de andere twee kinderen uit het water hadden geholpen, wisten de twee baby's uit het water te halen. "Ze zaten onder dekzeil", vertelde redder Henk in een eerder interview met Editie NL. "We pakten ze, maar deze twee waren er het slechtst aan toe."

Reanimeren

Gelukkig stond Rosalina aan de kant, die dankzij een BHV-cursus wist hoe ze moest reanimeren. Zij ontfermde zich over de elf maanden oude baby. "Er zat helemaal geen leven meer in", vertelt de Leidschendamse. "Ik ben een stukje weggelopen, omdat ik dacht: als het misgaat, hoeft niet iedereen dit te zien. Ik hield het kindje ondersteboven en klopte op het ruggetje, maar er kwam geen water uit. Ik gaf een paar compressies op haar borst en toen stroomde het leven weer in haar lijfje. Toen ik haar vervolgens omdraaide, liep het water eruit."

Ze wachtten met zijn allen in Rosalina's warme auto totdat de ambulance aankwam. "Dat duurde megalang; we hebben bijna een halfuur gewacht. Toen de ziekenwagen er eindelijk was, ging ik mee naar het Erasmus MC. Ik hield een van de kindjes warm. Op de één of andere manier kon ik heel rustig blijven. Dat komt denk ik door mijn werk als dierenartsassistente. Hierdoor kom ik vaak genoeg in stressvolle situaties terecht." 

Tekst loopt verder onder de foto:

Thumbnail

Rosalina, vijfde van links, met haar 'heldenonderscheiding'. (Foto: Jaap van Deurzen)

EHBO-cursus

Wonder boven wonder heeft geen van de kinderen iets aan de gebeurtenis overgehouden. Vandaag kreegt Rosalina uit handen van Mark Rutte een onderscheiding voor haar heldendaad. Zelf vindt ze het allemaal maar overdreven. "Uiteraard vind ik het heel leuk dat ik een onderscheiding krijg, maar tegelijkertijd vind ik het niet bijzonder wat ik heb gedaan. Het zou normaal moeten zijn dat je te hulp schiet." Daarom vindt Rosalina dat iedereen gratis een EHBO-cursus zou moeten kunnen volgen. "Het is toch belachelijk dat het geld kost om mensen te kunnen redden?"

Dat ze het leven van een kind heeft gered, vindt ze wel een heel bijzonder gevoel. "Ik heb ook nog contact met de ouders en die zijn ontzettend blij. Een paar dagen na het ongeluk hebben we met zijn allen gegeten.  De ouders wisten van gekkigheid niet hoe ze me moesten bedanken, dus ik werd overladen met bloemen en lieve briefjes."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore