Nederland

Waar anderen falen, schiet Hatice vrouwen in Schilderswijk te hulp

17 november 2016 17:25 Aangepast: 17 november 2016 20:41
Hatice

Voor de vrouwen in de Haagse Schilderswijk is Hatice uitgegroeid tot een baken van hulp. Ze werkt vanuit het oudste buurthuis van Nederland, waar ze sociaal geïsoleerde vrouwen uit de financiële problemen helpt. "Ik ben geen instelling, daardoor vertrouwen ze mij meer. Ik heb geen verplichting om ze door te sturen naar officiële instanties, ik bied alleen hulp en een luisterend oor."

Ze woont er al sinds 1998 en voor vrouwen in de Schilderswijk staat deur van Hatice altijd open. Dat is nodig, Hatice is nu drie jaar Schilderswijkmoeder en heeft al meer dan twintig vrouwen geholpen met uiteenlopende problemen. Een taalbarrière is vaak een terugkerende oorzaak: urgente post blijft liggen waarna de problemen zich snel opstapelen. 

'Met twee kinderen op straat'

Haar eigen buurvrouw bijvoorbeeld, die met haar kinderen op straat belandde. "Ze had veel schulden maar kon door haar gebrekkige Nederlands niet wijs worden uit de post die binnenkwam. Ze was al twee keer uit huis gezet na een huurachterstand, en dat met twee kinderen. Toen ze bij me kwam, zou het bijna een derde keer keer gebeuren. We hebben toen samen alles geregeld. Nu heeft ze geen schuld meer, alles is in orde en is ze begonnen te sparen voor later."

Waar hulpinstanties bij de vrouwen geen poot aan de grond krijgen, lukt het Hatice dus wel. "We hebben dezelfde culturele achtergrond, dat is belangrijk. Ik ben geen instelling, waardoor ze mij meer vertrouwen. Ik bied alleen hulp en doe wat ze willen."

'Als haar man er niet is, neemt ze op'

En de verhalen blijven komen. "Zo kregen we een melding van een Marokkaanse vrouw. Ze is volledig geïsoleerd, heeft zeven kinderen en een echtgenoot die 30 jaar ouder is. Ze mag niet naar buiten en met niemand contact opnemen. Toen zijn we langsgegaan, haar man liet ons in eerste instantie niet binnen en werd boos op zijn vrouw. Ik heb haar telefoonnummer gekregen en nu bel ik haar enkele keren per maand. Als haar man er niet is, neemt ze op en bied ik haar een luisterend oor."

Als we Hatice spreken is er ook een Bulgaarse vrouw op bezoek. "Ze woont nu vier jaar in Nederland maar is vergeten haar verblijfsvergunning te verlengen. "Haar uitkering is daardoor stopgezet en nu moeten ze leven van de uitkering van haar man. Een schuld bij Eneco, een huurachterstand, zorgpremies kunnen niet betaald worden. Ik luister naar haar en probeer te bemiddelen met schuldeisers en schuldhulpverlening."

En zo vinden steeds meer vrouwen uit de buurt hun weg naar Hatice, het buurthuis is een soort toevluchtsoord geworden in de wijk. "De functie van De Mussen is zo belangrijk. Voor kinderen, pubers, volwassenen en ouderen, er is altijd iemand die kan helpen. Mensen vertrouwen ons", besluit Hatice haar betoog. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore