EditieNL

Dit gebeurt er als je slappe lach krijgt (en zo kom je er weer vanaf)

03 juli 2017 14:00 Aangepast: 03 juli 2017 14:37
Daphne en Antoin komen niet meer bij

De slappe lach, het kan de beste overkomen. Presentatoren Daphne Lammers en Antoin Peeters bleven er dit weekend zo'n beetje in hangen. Wat gebeurt er als je de slappe lach krijgt en hoe kom je er weer uit?

Daphne en Antoin konden hun gezicht niet meer in de plooi houden zaterdag nadat Antoin zich versprak in een tekst over een hardloopwedstrijd met naakte deelnemers. 

Eerder hadden Editie NL presentatoren ook al eens de slappe lach te pakken. Door een grapje tussen Steef en Jetske kon Steef aan het eind van de uitzending zijn lach niet langer inhouden. Ook Jetske sprak haar laatste zinnen lachend uit. Weervrouw Helga van Leur sprong tussenbeide om samen de uitzending af te ronden, want ook al wilde Steef stoppen met lachen, het lukte hem gewoon niet. Hoe kan dat?

Na een korte zoektocht op internet werd al gauw meer duidelijk hoe een slappe lach wordt veroorzaakt. Bij de slappe lach zenden je hersenen namelijk te weinig signalen uit naar je spieren. Daardoor heb je je lichaam niet meer goed onder controle en kun je niet stoppen met lachen.

Tien minuten lachen = tien minuten loopband

Volgens gedragsdeskundige Natalie van de Wal is lachen evolutionair gezien bedoeld om sociale binding aan te gaan. "Bij apen is lachen daar nog steeds voor bedoeld", zegt van der Wal. Maar voor mensen is lachen vooral heel erg leuk. Het maakt ons blij en is bovendien gezond. "Tien minuten lachen staat gelijk aan tien minuten op de loopband."

Het verbetert ook je slaapkwaliteit, je pijngrens wordt verhoogd en het is goed voor je algehele stemming. Je maakt tijdens het lachen namelijk veel dopamine en endorfine vrij. "Die cocktail aan stofjes in je hoofd zorgt ervoor dat je euforisch wordt", aldus van der Wal.

Daarnaast kan lachen je longen een enorme oppepper geven. "Met een goede slappe lach heb je geen tijd om in te ademen en lach je je longen helemaal leeg. Daardoor raak je flink wat afvalstoffen kwijt", zegt lachcoach Bente Adriaens. Met haar bedrijf Get The Laugh Flow leert ze mensen om zonder aanleiding te kunnen te lachen. "Lachen kan gewoon heel erg lekker zijn." 

Focus op je ademhaling

Maar wat nou als je echt moet stoppen met lachen? Door de verminderde controle over je lichaam is het moeilijk om te stoppen, maar nog lastiger wordt het als je met andere mensen bent. Adriaens: "Lachen werkt heel aanstekelijk. Het stimuleert de zogenaamde spiegelneuronen in je hersenen waardoor je de neiging hebt om andermans emotie over te nemen. Hetzelfde heb je als je iemand ziet huilen."

De beste manier om te stoppen is volgens de lachcoach om je aandacht op iets anders richten. "Focus je bijvoorbeeld op je ademhaling of een minder leuke gedachte. Vervolgens kun je niet veel anders doen dan gewoon rustig te wachten tot het overgaat."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

`