Nederland

Wilders over strafeis: 'Dit stinkt van alle kanten'

18 november 2016 04:45
Geert Wilders gisteren in het Tweede Kamergebouw. Beeld © ANP

Geert Wilders begrijpt niets van de boete die gisteren tegen hem geëist is voor het beledigen van Marokkanen en het aanzetten tot discriminatie en haat. "Ik denk dat niemand thuis dat snapt, wat je ook van mijn uitspraken vindt", zegt de PVV-leider.

In een interview met De Telegraaf zegt hij dat hij verwacht dat het Openbaar Ministerie (OM) 'heel grote spijt' zal krijgen van de strafeis. De vrijheid van meningsuiting in Nederland is in het geding, zegt hij.

'OM bondgenoot terroristen'

Wilders kondigt ook aan dat hij zich door een veroordeling niet de mond zal laten snoeren. "Ik blijf dingen benoemen, zoals over terreur, waardoor ik al twaalf jaar lang met de dood word bedreigd." Door de strafeishebben de 'terroristen'  volgens hem 'nu een bondgenoot gekregen in het OM'.

"Het OM beweert dat je het over een ras hebt als je het over Marokkanen hebt", zegt Wilders tegen de krant. "Het komt erop neer dat mensen racist genoemd kunnen worden als ze het over Marokkanen hebben. Dat heeft een grote impact, niet alleen op mij, maar op heel Nederland."

Vrijheid van meningsuiting

Het 'stinkt van alle kanten', zegt Wilders. "Normaal is het zo dat je strafbaar bent voor dingen die in de wet worden benoemd. Het OM gebruikt nu sommige termen die niet eens in de wet stáán. Van nationaliteit wordt ineens een ras gemaakt! Dat heeft enorme gevolgen. En daarom is dit ook zo principieel voor mij."

Wilders zegt dat zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, zijn pleidooi in de rechtbank vandaag zal toespitsen op de vrijheid van meningsuiting. "Niet alleen om mij vrij te pleiten, maar vooral ook voor de vrijheid van meningsuiting van alle burgers. Nederland is vogelvrij als dit leidt tot een veroordeling."

 

`